Forum za bezbjednost opštine Sokolac održao je danas redovani sastanak sa načelnikom opštine Sokolac, Milovanom Bjelicom. Osim komandira i zamjenika komandira Policijske stanice Sokolac, Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalne zajednice, direktori i pedagozi osnovne i srednje škole u Sokocu, rukovodstvo zdravstvenih ustanova, Centra za socijani rad i direktor firme „Autoherc“ Sokolac.

Zaključak sastanka je da je bezbjednosna situacija na području lokalne zajednice na zadovoljavajućem nivou, te da se određenim preventivnim mjerama može uticati na to da bude još povoljnija.

Komandir Policijske stanice Sokolac, Radovan Šarenac, rekao je da je u proteklom periodu evidentoirano 61 krivično djelo, uglavnom iz oblasti opšteg kriminaliteta, te da su zabilježena 33 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 13 prekršaja više u odnosu na isti period prošle godine.

– Od početka septembra mjeseca, povodom početka nove školske godine, sprovodimo niz mjera u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“. Stanje bezbjednosti u našoj lokalnoj zajednici je zadovoljavajuće, kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti bezbjednosti saobraćaja, naglasio je Šarenac.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, koji je i predsjednik Foruma za bezbjednost, istakao je da se ovakvi sastanci održavaju svaka tri mjeseca.

– Opština Sokolac pokrivena je video-nadzorom, kao i druge opštine u okviru Grada Istočno Sarajevo. To je znatno unaprijedilo praćenje bezbijednosti građana. Obratili smo se resornom ministarstvu, kako bi u Sokocu bio postavljen i stalni radar za praćenje brzine motornih vozila. Svi zajedno treba da radimo na očuvanju zajedničke imovine, istakao je Bjelica.

Učesnici foruma iznijeli su zajednički stav da je potrebno markirati tačke u gradskim naseljima, gdje treba da bude postavljena određena vertikalna i horizontalna signalizacija, posebno kada je riječ o lokacijama gdje se kreću učenici.

U narednim danima biće razmatrana mogućnost postavljanja ležećih policajaca i saobraćajnih znakova u blizini škola, kako bi se blagovremeno uticalo na vozače i spriječile eventualne nezgode.