Opštinska boračka organizacija Sokolac obilježila je danas svoju krsnu slavu i slavu Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdan. Obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je služenjem liturgije i parastosom poginulim borcima na centralnom spomen – obilježju u Sokocu.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac i predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko- romanijske regije, Željko Lalić, istakao je da je obaveza sviju nas da čuvamo sjećanje na one koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

– Imamo obavezu da čuvamo Republiku Srpsku, ali je još veća obaveza da ne zaboravimo one koji su položili svoje živote za njeno stvaranje. Njihova imena nas opominju da branimo ovu zemlju i u miru. Republika Srpska je bila i biće garant opstanka srpskog naroda na ovim područjima. Ne smijemo zaboraviti ni one koji se nalaze u zatvorima i koji se i danas bore za pravdu. U proteklom ratu sa područja opštine Sokolac stradalo 280 boraca Vojske Republike Srpske, koji su živote ugradili u njene temelje, te da je oko 460 ratnih vojnih invalida. Mnogi od njih više nisu među živima, a ovo je prilika da ih pomenemo, istakao je Lalić.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, čestitao je borcima krsnu slavu, te napomenuo da je lokalna uprava u Sokocu uvijek na usluzi pripadnicima boračkih kategorija, te istakao da je najveći broj pomenutih kategorija stambeno zbrinuto.

U spomen-sobi u Sokocu, koju su danas posjetili učesnici obilježavanja Mitrovdana, nalaze se fotografije 630 poginulih boraca, među kojima i dvojice sinova Nika Košarca, koji su stradali za otadžbinu. Kako kaže, ova populacija teško živi i često se nalazi na marginama društva.

– Nadređeni se rijetko kad stvarno bave našim problemima. Tu su samo kad treba ostvariti lične interese. Jedino što je pozitivno u današnjem danu je to što se čuva sjećanje na stradale. To se ne smije zaboraviti, a treba se prenositi i generacijama koje dolaze, kazao je Košarac.

Sličnog mišljenja je i Đukić Velimir, koji je bio borac Druge romanijske motorizovane brigade.

-Borio sam se četiri godine na prvoj liniji fronta. Žao mi je što su danas borci potisnuti na začelje i što su zaboravljeni od društva, kazao je Đukić.

Mladen Mačar je imao 14 godina kada je ostao bez oca. Dragoljub Draga Mačar bio je komadant Prvog bataljona, Druge romanijske brigade.

– Moj otac je poginuo kada je imao 39 godina, 1992. godine kod Goražda, selo Zorlaci. Tad sam imao 14 godina, a sad 41. Danas sam i zadovoljan i tužan, jer smo ostali bez velikih i dobrih ljudi za čije smo prisustvo ostali uskraćeni. Analizirajući sa ove vremenske distance mogu reći da su tadaši borci imali izražen osjećaj za patriotizam i rodoljublje. Smatram da kako takvi zaslužuju nezaborav i značajno mjesto u istoriji, istakao je Mačar.

Posthumno odlikovanje i medalju zasluga za narod, supruzi pokojnog Jovana Maričića, pripadnika Druge romanijske motorizovane brigade, Mileni, uručio je Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac i predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko- romanijske regije, Željko Lalić. Maričića je posthumno odlikovala predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Na centralni spomenik poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije vijence su položile delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske „Beli Vukovi“ i KUD-a „Zavičaj“.