Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku biće obilježen 9. septembra, na datum kada su prilikom NATO bombardovanja ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac, odlučeno je na današnjem sastanku pododbora za obilježavanje ovog događaja koji je održan u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je predstavnicima resornog ministarstva koji su inicirali da se sastanak o ovoj temi održi upravo u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo.

„Razgovarali smo o mjestu i načinu obilježavanja ovog događaja, jer mislimo da je to važan datum u našoj novijoj istoriji. Smatramo da dosadašnje obilježavanje nije bilo na nivou koji ovakav događaj zaslužuje i veoma nam je drago što se i ovaj datum od ove godine obilježava na najvišem nivou u Republici Srpskoj“, rekao je Vuković.

„Simbolično ćemo taj datum obilježiti 9. septembra, na dan kada su nastradali brat i sestra Galinac, koji su među prvim žrtvama NATO bombardovanja ovih prostora. Usvojili smo inicijativu da se u narednom periodu u našem gradu izgradi spomen-obilježje, posvećeno svim žrtvama NATO bombardovanja sa područja cijele Republike Srpske“, naglasio je Vuković.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će tog dana u 10.30 časova u Hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži biti služen parastos za sve nevine žrtve NATO agresije, a potom će u 11.00 časova na grobove brata i sestre Galinac, na groblju u naselju Grlici, biti položeni vijenci i cvijeće.

Prema njegovim riječima, u 12.00 časova će u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu biti održana prigodna duhovna akademija.

Dogovoreno je i postavljanje bilborda po gradu Istočno Sarajevo kako bi javnost bila informisana o ovom događaju. Podržan je prijedlog da Grad Istočno Sarajevo pokrene inicijativu za podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve stradale u NATO bombardovanju i agresiji.

Predsjednik Boračke organizacije Ilidžanski borac Goran Šehovac rekao je da su žrtve NATO agresije na ove prostore velike, jer, osim značajnog broja vojnika i civila koji su direktno nastradali prilikom dejstva NATO avijacije, mnogi građani srpskih opština koje su bile pogođene NATO bombama, umrli u poslijeratnim godinama od posljedica dejstva osiromašenog uranijuma.

„Predstavnici boračkih organizacija pružuće logističku i svaku drugu vrstu pomoći prilikom obilježavanja ovog događaja, jer je to najmanje što možemo da učinimo, kako žrtve i sve strahote iz proteklog rata, ne bi pale u zaborav“, rekao je Šehovac.

Današnjem sastanku u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo prisustvovali su predstavnici resornog ministarstva, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i Miroslav Divčić, predstavnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, te opština Han Pijesak, Kalinovik,Čajniče, kao i boračkih organizacija.

Brat i sestra Galinac, koje je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije, među prvim su žrtvama NATO agresije na ovom području.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.