Delegacija iz Republike Srbije, koju su činili polaznici Osme klase Visokih studija bezbednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane – Ministarstva odbrane Republike Srbije, boravila je danas u Sokocu i tom prilikom su sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom razgovarali o stanju bezbijednosti, kao i svim zadacima i planovima razvoja ovog kraja.

Delegaciju, su činili predstavnici Ministarstva obrane Republike Srbije, Vojske Srbije, Bezbjednosne informativne agencije Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ombdusman Vojvodine, Predsjedništva Republike Srbije – generalni sekretar i predstavnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine , koji su polaznici osme klase Visokih studija bezbjednosti i odbrane Ministarstva odbrane RS, kao i predstavnici uprave Visokih studija i Škole nacionalne odbrane u koje se jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika Ministarstva odbrane.

Prilikom boravka u Sokocu, delegacija koja je predstavljala Republiku Srbiju posjetila je Manastir Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romanije, u kome ih je dočekao Iguman manastira „Sokolice“ Arhimandrit Andrej. U svome izlaganju iguman Andrej goste je upoznao sa istorijatom manastira.

– Zemljište za izgradnju hrama je dao jedan domaćin sa ovoga područja koji je izgubio sina u posljednjem otadžbinskom ratu. Uz blagoslov blaženopočivajućeg Mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja, ova monumentalna građevina, malo remek djelo Beograđanke arhitekte, Ljubice Bošnjak niklo je ovdje na Romaniji. Ovaj hram je spomen stradilim vojnicima Sarajevsko – romanijske regije, a na zidovima su uklesana imena preko četiri hiljade poginulih vojnika. Ktitor hrama, je čovjek koji je među nama gospodin Milovan, on je dao veliki doprinos za izgradnju hrama, a Bogu hvala, evo već 15 godina postojimo, opstajemo i Bogu se molimo. U hramu su i kivoti sa moštima Svetoga Georgija, Prvomučenika Stefana, Svetoga Sergeja Radonješkoga, Vasilija Blaženoga, Novomučenika Momisickih i Žitomislickih, a mošti smo dobili na dar od ruskog episkopa iz Moskve. U kapeli u porti hrama nalaze se upisana imena pripadnika Mlade Bosne, Balkanskih ratova i pripadnici kraljeve vojske iz Drugog svjetskom ratu. Sveto Jevanđelje kaže da nema veće ljubavi i žrtve, nego život svoj dati za bližnje svoje, a ljudi čija su imena na zidovima ovoga hrama su dali sve svoje, a evo i narod ovoga cijelog kraja odužio im se na ovaj način što je otrgnuo od zaborava njihovu ljubav i plemenitost. Hvala vam što ste nas posjetili, rekao je Iguman Andrej.

Nakon posjete Ravnoj Romaniji delegacija državnih funkcionera iz Republike Srbije u pratnji načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice uputila se ka Malom Zejtinliku, vojničkom spomen groblju. U porti hrama Svete Petke u Malom Zejtinliku dočekao ih je protojerej stavrofor Ilija Čupić. Sveštenik Čupić gostima iz Srbije zahvalio se na posjeti, te im ispričao kako je nastalo Vojničko – spomen groblje Mali Zejtinlik.

– Vojničko spomen groblje je izgrađeno po ugledu na vojničko spomen groblje na Zejtinliku. U njemu počiva blizu hiljadu srpskih vojnika sa područja sarajevsko – romanijske regije. Groblje je nastalo, nakon 1996. godine po završetku posljednjeg Otadžbinskog rata. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, došlo do masovnog egzodusa 150.000 Srba iz Sarajevskih naselja – Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša, Centra i drugih dijelova. Tada je došlo do masovnog iskopavanja i prenošenja grobnica srpskih boraca, od čega je jedan dio bio organizovano prenesen na današnju lokaciju srpskog vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik u Sokocu, govorio je protojerej stavrofor Ilija Čupić.

O velikom stradanju Srba na ovom području, gostima su govorili i predjsednik Boračke organizacije Željko Lalić i načelnik opštine Sokolac.

Lalić je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom delegacije Srbije, istakavši da ga je do sada vrijeđalo to što ovo veliko srpsko stratište nije dovoljno posjećeno od strane naroda bratske Srbije. On je dodao da poseban akcenat treba staviti na to da ekskurzije koje prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu ne zaobilaze ovo sveto mjesto.

Načelnik opštine Bjelica rekao je da je Sokolac takođe dao veliku žrtvu u posljednjem ratu, te da je sa područja ove male opštine poginulo 286 boraca, dodavši da je prosjek starosti od 969 sahranjenih u Malom Zejtinliku 52 u Knežini oko trideset i devet godina, te da su majke gubile i po dva sina i muža. Bjelica je rekao da konvoje tuge koji su krenuli 1996. godine nikada ne može zaboraviti narod ovoga kraja, te da ovdje počiva mladost sarajevsko – romanijske regije. Dodao je da su Sokočani još tada pokazali svoju plemenitost, kao i da je ovo istorijsko i sveto mjesto baš tamo gdje i treba da bude.

Nakon posjete Vojničkog spomen groblja u Sokocu, sa jakim emocijama i utiscima gosti iz Srbije kreću put Beograda. Kažu da ovo neće biti njihova posljednja posjeta Romaniji i da sa sobom nose sve ovo što su imali priliku da čuju i vide.