Poštovani sugrađani, dragi prijatelji Sokoca i Romanije, želim da sa vama podjelim radost i ponos što je naša sugrađanka pronijela slavu naše opštine i Republike Srpske do dalekog Japana. Da zajedno u ovim prazničnima danima čestitamo Bojani Grujić na trudu radu i nagradi i poželimo joj još mnogo profesionalnog i svakog drugog uspjeha.

Naime docent dr Bojana Grujić sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci na svjetskoj konferenciji YSRM2019 & REIF2019 (Young Scholars’ Symposium on Rock Mechanics and International Symposium on Rock Engineering for Innovative Future), za naučnike i istraživače u oblasti inovacionih tehnologija i geotehničkog inženjerstva, decembra ove godine, na Okinavi, u Japanu, je osvojila prvu (A) nagradu (Scholarship Award), i time doprinijela razvoju i promociji ne samo Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci, već i naše opštine i naše Romanije budući da dr Bojana s ponosom naglašava ko je i odakle je.

Velika je stvar kada između više od 500 pristiglih radova naučnika iz različitih krajeva svijeta Vaš rad bude najbolji i baš Vi uspijete da dobijete priznanje za trud i rad. Ima li većeg dokaza da taj rad vrijedi, da se trud isplati i da je profesionalno zadovoljstvo i ushićenje zbog bavljenja onim što Volite najbolja i možda najvrijednija nagrada. Doktor Grujić je učestvovala sa radom pod nazivom: “Razvoj numeričkog modela za predviđanje i smanjenje geohazarda – studija slučaja: rudnik kamene soli u Tuzli”.

Pa kao da to nije dovoljno, na konkursu za postdoktorsko istraživanje u Japanu, na kome je bilo prijavljeno ukupno 1247 kandidata (doktoranada) iz cijelog svijeta, od čega je predviđeno svega 110 nagrada i to 33 za oblast inženjerstva, Bojana se i ovaj put predstavila u najljepšem svjetlu i nagrađena je nagradom za postdoktorsko istraživanje, koje upravo završava na Univerzitetu Yamaguchi, u Japanu. U Republiku Srpsku se vraća u martu naredne godine.

Kako sam obavješten dočekaće je Plaketa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, povodom 23 godine rada i razvoja ove obrazovne ustanove.

Za sve ove uspjehe i lična priznanja dr Grujić mi svi na Sokocu i Glasincu smo i te kako ponosni. Ona svojim zalaganjem naš Glasinac stavlja na dobar glas. Vjerujem da je njen rad, uspjeh i trud motiv i podstrek i drugima da rade, da se usavršavaju i da pronose svoju i slavu svog zavičaja i Republike Srpske.

Ja lično, a vjerujem i mnogi u Sokocu voljeli bi da svoje kolege, studente i saradnike podstaknete da u okviru predavanja i vježbi rade na osmišljavanju i modernizciji kompletnog gradskog jezgra naše opštine. Da rade projekte i da razmišljaju kako unaprijediti i olakšati život ljudima na ovom prostoru, u skladu sa svim zahtjevima arhitekture i graditeljstva u 21. vijeku.

Takođe želim da Vam kažem da imate potpunu slobodu da u ime naše opštine uputite poziv Vašim japanskim kolegama da dođu i posjete Sokolac, i Republiku Srpsku.

U svemu što radite imate i imaćete punu podršku naše lokalne zajednice i mene lično.