Potpredsjednik SDS Milovan Bjelica tvrdi da odlazak brojnih dojučerašnjih stranačkih funkcionera u redove drugih političkih partija nije ugrozilo jedinstvo SDS, niti je, kako kaže, nanijelo veliku štetu stranci uoči predstojećih opštih izbora.

U intervjuu za Srpskainfo Bjelica, između ostalog, kaže da SDS nema ništa protiv zajedničkog nastupa političkih partija iz Republike Srpske u Sarajevu, kao i da odbacuje optužbe vlasti u RS da Savez za promjene radi protiv srpskih interesa u zajedničkim institucijama BiH.

– Onaj ko tvrdi da mi radimo protiv interesa Republike Srpske obmanjuje narod, izvrće istinu, podmeće lažne konstrukcije – kaže Bjelica.

DA LI SE SDS KONSOLIDOVAO POSLIJE BURNOG RASTANKA S BROJNIM DOJUČERAŠNjIM PARTIJSKIM FUNKCIONERIMA?

Stranka je konsolidovana i teško da bilo čiji odlazak može da ugrozi opstanak ideje na kojoj se temelji SDS. To znaju i svi oni koji su napustili partiju. To nisu mogli da ugroze mnogo burniji događaji i teža vremena, kada su demokratski izabrane funkcionere smjenjivali sa položaja i funkcija, kada su ucjenjivali imovinom i životima. Ni tada se nismo slomili i nestali. Ne zato što to drugi nisu htjeli, već zbog toga što je SDS duboko ukorijenjena u narodu koji predstavlja i koji je snaži svojom podrškom.

DA LI JE DOŠAO KRAJ RASKOLIMA U SDS I KOLIKO SU VAM ONI NANIJELI ŠTETE UOČI PREDSTOJEĆIH IZBORA?

Napuštajući SDS mnogi su se poveli onim – “ako mogu drugi, zašto ne bih i ja”. Osnivali su svoje političke stranke u kojima su neprikosnoveni šefovi i lideri nad nekoliko desetina članova, mahom uže i nešto šire rodbine. Sa par odbora, koliko su uspjeli da formiraju u opštinama Srpske, sanjaju da uhvate nešto za sebe i da postanu faktor koji se pita. Mnogo je takvih sada u Republici Srpskoj, koji sve ostvareno na političkom, pa i poslovnom planu duguju upravo SDS. Veliki je broj onih koji su stigli do poslaničkih klupa, pa i dalje. Mandate nisu vraćali građanima ni partiji iz koje su izabrani.

MNOGI KOJI SU OTIŠLI IZ SDS GOVORILI SU DA SU BILI NEZADOVOLjNI STRANAČKOM POLITIKOM, PONAŠANjEM U ZAJEDNIČKIM INSTITUCIJAMA BIH, SAMOVOLjOM POJEDINACA IZ STRANAČKOG VRHA.

Navodili su različite razloge, ali niko od njih nije pomenuo ono što je jedino tačno, a to su povrijeđene lične sujete, precjenjivanje sopstvenih sposobnosti i kapaciteta i neutemeljen optimizam da sami mogu više.

VLASTI U RS TVRDE DA SU SDS I SAVEZ ZA PROMJENE U PROTEKLE ČETIRI GODINE, KOLIKO SU U VLASTI NA NIVOU BIH, RADILI PROTIV INTERESA SRPSKE.

To su laži koje se plasiraju s ciljem obmanjivanja naroda. Zbog snage ideja, kojih se SDS drži već 28 godina, mi smo preživljavali sve što i Republika Srpska i srpski narod u cjelini. Na preglasavanje i prijetnje odgovorili smo stvaranjem Republike Srpske, zajedno sa narodom i Vojskom RS smo je branili i sačuvali u ratnim i teškim poratnim godinama. To narod dobro zna. Prepoznaće i prisjetiće se i oni koji su to zaboravili i koji su se poveli za lažnom pričom vladajuće strukture.

POSTOJI LI ŠANSA DA POSLIJE IZBORA DOĐE DO PRIBLIŽAVANjA DVA POLITIČKA BLOKA IZ SRPSKE, MAKAR KADA JE U PITANjU SARADNjA ILI ZAJEDNIČKI NASTUP NA NIVOU BIH?

Naravno da smo spremni za razgovor, posebno kada je u pitanju zaštita interesa Republike Srpske.

KANDIDAT STE ZA NARODNU SKUPŠTINU RS NA PREDSTOJEĆIMA IZBORIMA. ZNAČI LI TO DA STE ZAVRŠILI POSLOVE KAO NAČELNIK OPŠTINE SOKOLAC?

Sokolac je postao pravo gradilište, što se nije dešavalo od vremena nastanka današnje moderne opštine. To je sada jedna mala zajednica koja je otvorena prema Evropi i svijetu, opština koja uspješno sarađuje sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerima. Od jedne zatvorene sredine i opštine koja je bila pod sankcijama SAD, uspjeli smo da stvorimo jedan drugačiji ambijent i okruženje. Sada je vrijeme da odem u Narodnu skupštinu RS i da o potrebama i važnim pitanjima za našu regiju i Republiku govorim sa skupštinske govornice.

Spomenik od izuzetnog značaja

VOJNIČKO SPOMEN-GROBLjE MALI ZEJTINLIK, I PORED PRIJEDLOGA POJEDINIH POSLANIKA, NIJE UVRŠTENO NA LISTU SPOMENIKA OD IZUZETNOG ZNAČAJA ZA RS.

Tu inicijativu u potpunosti podržavam. Još čekamo odgovor vlasti RS. Mali Zejtinlik morao bi i zakonski da bude proglašen mjestom od izuzetnog značaja za Srpsku. Zajedno sa planiranim Muzejom stvaranja RS u Palama trebalo bi da čini jedinstvenu cjelinu, koja će da uči buduće generacije o stvaranju Republike Srpske, a turistima da da istinitu sliku o događajima na ovim prostorima.