Na pomolu je ulazak opštine Sokolac u jedan od najvažnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu, koji se odnosi na rješavanje problema pijaće i otpadnih voda. Razgovori na ovu temu, vođeni su danas između načelnika Sokoca Milovana Bjelice i predstavnika firme „Milanović Tretman voda“ iz Kragujevca koji su posjetili našu opštinu.

Direktor firme Branko Stevanović u izjavi za Info centar, istakao je zadovoljstvo što je sokolačka opština zainteresovana da svojim građanima obezbijedi pitku vodu odgovarajućeg kvaliteta, ali da ništa manje nije značajan projekat prerade otpadnih voda.

– To je veoma značajno za razvoj grada i okruženja, kao i turističke ponude. Danas smo saznali da se u pojedninim periodima u toku godine pojavljuju određene primjese, koje stvaraju dvadesetak kilograma mulja na izvorištima. Naša kompanija već dvadeset godina ima iskustva sa sličnim projektima, te ostvaruje značajne uspjehe u tretmanu svih vrsta pijaćih, industrijskih, otpadnih voda kako u Srbiji, tako i u Evropi, Africi, Alžiru i širom svijeta. Sa sigurnošću možemo reći da smo u stanju da pružimo veliki doprinos Sokocu, nakon čega ćemo, nadamo se, započeti obimniju saradnju sa drugim gradovima i institucijama na području Republike Srpske – dodao je Stevanović.

Tim firme „Milanović Tretman voda“ će, na osnovu dobijene dokumentacije, uraditi analizu, izvršiti dodatna ispitivanja i mjerenja, kako bi do kraja oktobra dali definitivno idejno rješenje, zaključeno je na današnjem sastanku.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica irazio je zahvalnost predstavnicima ove renomirane i priznate firme, što su iskazali zainteresovanost za saradnju.

– Analizama, mišljenjima stručnjaka i zajedničkim snagama u narednom periodu aktivno ćemo raditi na izgradnji postrojenja za tretman pijaće i otpadnih voda. Možemo ih definisati kao dvije fabrike, koje su neophodne stanovnicima ovog kraja, jer je riječ o pitanjima za koja, već neko vrijeme, nastojimo da pronađemo najbolje rješenje. Prije dvije godine izvršili smo studiju izvodljivosti sveobuhvatnog rješavanja vodovoda i kanalizacije na području opštine Sokolac, koju je investirala Evropska investiciona banka. Naredni korak, nakon današnjeg sastanka, biće da prikupimo svu potrebnu dokumentaciju za dalje razgovore, kako bismo što prije ušli u proces obezbjeđenja finansijskih sredstava – rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je opština Sokolac do sada uspješno realizovala brojne projekte, zahvaljujući podršci Evropske razvojne banke, Vlade Republike Srpske, Ministarstva finansija RS i Ministarstva ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH.