Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica na poziv predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ambasade Švedske u BiH, 06. novembra prisustvovaće događaju visokog nivoa „Pamtni rast za novu klimatsku realnost“. Događaju će prisustvovati i Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Viktorija, prestolonasljednica i gospođa Isabela Lovin, ministarka za okoliš i klimu i zamjenica Premijera u Vladi Švedske, koje će se ovom prilikom obratiti prisutnima.

Na otvaranju događaja govoriće i Njegova ekselencija ambasador Johan Satler, šef i specijalni predstavnik EU, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i Edita Đapo ministarka okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u pozivu, u okviru događaja održaće se debata na temu politika zelenog rasta, boljeg kvaliteta zraka, pametnih rješenja za gradove i investicije u energetsku efikasnosti okupljajući učesnike iz javnog, privatnog, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija u zemlji. Događaj će biti propraćen izložbom i sajmom na kojem će biti predstavljene inovativne ideje, inicijative i projekti koje podržava Vlada Švedske.

Događaj visokog nivoa „Pametni rast za novu klimatsku realnost“ biće održan u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u deset časova.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza prstolonasljednica Viktorija buduća je šefica države, a uloga šefa države u Švedskoj znači najistaknutiji predstavnik zemlje u odbrani i odnosima s drugim državama.