Povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu – 11. novembra, predstavnici Gradske uprave, opštine Sokolac, Ambasade Srbije u BiH i Udruženja potomaka i poštovalaca 1912 – 1918. godine položili su vijence na Spomenik solunskim borcima u Sokocu.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević istakao je da, u ime herojstva ljudi čija su imena ispisana na spomeniku u Sokocu, moramo slijediti ono što su oni uradili prije stotinu godina.

– Pokazali su nam da Srbi kada su jedinstveni i imaju u vidu opšti interes, a ne lični, mogu postići sve – poručio je Kovačević.

Na Spomeniku solunskih boraca upisana su imena 363 dobrovoljca sa područja Romanije.

– Neki podaci nedostaju spomeniku, jer je naknadno utvrđeno još 40 imena. Na primjer, Milija Đurković iz Gazivoda bio je učesnik u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu; punih sedam godina proveo je u ratu, a njegovo ime nije upisano na spomenik. Ovom prilikom izvinjavamo se njegovim potomcima, a u narednom periodu nastojaćemo da objedinimo sva imena i dostojno im se odužimo – kazao je Milivoje Janković, ispred Udruženja potomaka i poštovalaca 1912 – 1918. godine.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica zahvalio je predstavnicima Ambasade Srbije u BiH, koji svake godine svojim prisustvom uveličavaju obilježavanje ovog dana u Sokocu.

– Romanija i Sokolac i danas pokazuju da nikada nisu podržavali okupaciju, već da se ovdašnje stanovništvo oduvijek borilo za slobodu i pravdu. U ime njegovanja tradicija i uspomena na naše pretke, dali smo prioritet izgradnji i održavanju spomenika. Nastojaćemo da na taj put usmjerimo i generacije koje dolaze – istakao je Bjelica.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se svake godine 11. novembra, a kao motiv za amblem ovog datuma koristi se cvijet Natalijine ramonde.