Sokolac je, kažu, malo planinsko mjesto. Tačno.

Isti ti, kada opisuju Sokolac, kažu da je to nepokoreni bastion Srpske demokratske stranke. I to je tačno.

Ali najtačnije je da je Sokolac jedan od najvažnijih, najčvršćih i najmoćnijih temelja i bedema Republike Srpske.

Sokolac je temelj, na kojima Republika Srpska stoji i bedem, kojim se Republika Srpska brani.

Tako je bilo 91., 92., 95., 97., tako je i 2016. Mi smo temelj i mi smo bedem Republike Srpske i mi to danas i drugog oktobra i svaki drugi dan u godini ćemo ponovo dokazati i pokazati.

Nepokorenost Sokoca znači nepokorenost Republike Srpske. I dok je Sokoca, biće i Republike Srpske.

Meni je to jasno i danas, kao i svih ranijih godina, kada vidim vas koji ste se ovdje okupili, koji ste došli, ne na tribinu SDS-a, već da odbranite Republiku Srpsku.

A na tribinu SDS-a ste došli, jer ste svjesni i jer znate da je SDS bio i ostao najmoćnije, najsnažnije i najvjerodostojnije oruđe, alat, institucija odbrane Republike Srpske i njenog očuvanja.

Neprijatelja Republike Srpske je bilo i biće uvijek. Ali, šta se promijenilo od 91. do 2016.?

Promijenilo se to da su najveći neprijatelji Republike Srpske, Srba, Sokoca, Banjaluke, Trebinja i svakog drugog našeg grada, nažalost, iz srpskih redova.

Ti neljudi, ti veleizdajnici, pripadnici antisrpskog Režima koji vlada Republikom Srpskom, najveći su neprijatelji Srba.

Mi smo danas na svetom zadatku odbrane Republike Srpske, naroda, nacije od nesoja, koji se prevarom, obmanom, lažima nakotio u srpskim redovima.

Težak je to zadatak.

Ali, kad je bilo lako? Nikad. Sad je najteže, ali kad je najteže, mi smo najjači.

Vi, koji ste ovdje, koji ste došli da odbranite Republiku Srpsku i Srbe, koji ćete je odbraniti 2. oktobra, glasajući za SDS, vi ste garant naše pobjede.

I da se razumijemo, ja kada vas vidim, ne vidim glasačke listiće, ne vidim glasove, ne vidim Izbornu komisiju, ja vidim ljude, dobre domaćine, dobre momke, vrijedne žene i djevojke, ja vidim u vama maticu srpsku, snagu srpsku, volju srpsku i odlučnost srpsku da Republika Srpska bude odbranjena, bude sačuvana i da živi i kad nas više ne bude.

Mi smo prolazni kao pojedinci, Republika Srpska i srpski narod su neprolazni, kao i Srpska pravoslavna crkva.

Mi ovdje smo se skupili da odbranimo tu vječnost.

Oni drugi, veleizdajnici, koji su, kao Juda, za šaku srebrenjaka spremni razapeti ovaj narod i spaliti Republiku Srpsku, neće proći. Premali su oni i preslabi da bi nas sve razapeli i tako predali laktaškom antihristu na milost i nemilost.

Kakvi su to neljudi, kakav je to ološ i kakav je to crni, pokvareni ljudski talog, vidimo i ovdje, u Sokocu, gdje pokušavaju podriti temelj i bedem Republike Srpske.

Pogledajte šta su uradili od šuma, uništili su ih.

Uništili su rijeke, poput Bioštice.

Uništili su privredu.

Uništili su poljoprivredu.

Učinili su to, jer im je cilj da unište narod i dokopaju se para, ostvare svoje lične ciljeve i izvrše izdajničke planove.

Dok se mi molimo Bogu pravoslavnom, vjerujemo u Svetog Stefana, Svetog Savu, Svetog Nikolu, Svetog Jovana, oni se mole jednom nečovjeku, prevarantu, ratnom dezerteru i profiteru, barabi, koji je učinio sve da pokuša srušiti Republiku Srpsku i čini to i dalje.

Da nije nas ovdje, on bi to i uspio, ali dok je nas, nikad mu to neće poći za rukom.

Šta je stvorio Čolović? Ništa. Šta je uništio Čolović? Uništio je sve čega se dotakao. Sve kraj čega je prošao. Sve što je pogledao. Zar takav da bude neko ko treba da vodi temelj i bedem Republike Srpske?

Ne treba i neće, jer mi to ne damo i vi to ne date. Vi koji sjedite ovdje i mi koji smo ispred vas, smo ljudi koji slavimo slavu, vjerujemo u Boga, poštujemo crkvu, vrijedno radimo i uvijek, djelujući na taj način, branimo našu otadžbinu.

Do drugog oktobra je ostalo još sedam dana. U tih sedam dana, oni će probati svako zlo i nijedno zlo im neće proći, jer mi smo snažni, spremni i moćni da se od svakog zla odbranimo.

Sestre i braćo, prijatelji, poštovane komšije, moj dobri voljeni srpski narode,

2. oktobar je dan istorije i dan istorijske pobjede. Taj dan vi i mi ćemo sačuvati i odbraniti Republiku Srpske, jer ćemo pobijediti zlo koje je otadžbinu napalo, jer ćemo satrati zlo u srpskim redovima.

Glasajući za SDS i kandidate naše stranke, vi i mi najčvršće i najžešće branimo Republiku Srpsku, branimo izvore nacije, branimo maticu, branimo sami sebe.

2. oktobar 2016. godine u istoriju Republike Srpske biti upisan zlatnim slovima, kao dan naše najveće pobjede nad najvećim srpskim neprijateljima, jer ćemo taj dan, tu pobjedu, odnijeti razumom i olovkom i tako nećemo dozvoliti da nas neprijatelji iz redova vlastitog naroda prodaju kao topovsko meso, što je njihov jedinici cilj. Sve je u našim rukama, ništa u njihovim.

Članovi opštinskog odbora i odbornici koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske i jedan broj koji je preminuo do današnjeg dana:

 1. Zoran M. Cvijetić
 2. Obrad Bartula
 3. Dragan Borovčanin – Piđi
 4. Velemir Veljo Borovčanin
 5. Radivoje (Sofren) Krsmanović
 6. Milan (Radisava) Radović
 7. Neđo Jovanović
 8. Radiša Abazović
 9. Dragoljub Mačar – Drago
 10. Branko Radović
 11. Marko Simić
 12. Boro Paunić
 13. Momir Đurević
 14. Obrad Tošić
 15. Dušan Nešković
 16. Desimir Podinić
 17. Radovan Bakmaz – Čela
 18. Spasoje Radović
 19. Milan Maričić – Beka
 20. Milada Janjić
 21. Milomir Grajić
 22. Slobodan Borovčanin
 23. Slavko Furdulović
 24. Bogdan Maričić
 25. Danko (Zdravko) Šuka