Danas je u kabinetu načelnika opštine Sokolac održana sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj je glavna tema bila priprema za održavanje puteva u nastupajućoj zimskoj sezoni. Kako je rečeno na današnjem sastanku, za održavanje lokalne putne mreže u nadležnosti opštine Sokolac je 322 kilometra, dok je za održavanje 80 kilometara regionalnih i magistralnih puteva nadleženo javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

Načelnik opštine Sokolac, Milovana Bjelice rekao je, da je za održavanje lokalnih, regionalnih i magistralnih puteva, angažovana firma AD „Romanijaputevi“, sa kojima postoji dobra saradnja već niz godina i zahvaljući kojoj se spremno ulazi u zimsku sezonu.

– Prema obavještenju koje smo dobili Preduzeće „Romanijaputevi“, već je spremno za predstojeću zimsku sezonu. Cijeneći iskustvo iz prethodnih godina, radnici „Romanijaputeva“ posao održavanja puteva radili su na visini zadatka. Nije bilo zastoja u održavanju putnih komunikacija , a mašine su stizale do svake tačke na području naše opštine. Čišćenje puteva u zimskom periodu , od životne je važnosti za stanovništvo naše opštine i taj posao i ove godine biće rađen, kao i do sada bez greške, istakao je Bjelica.

Na sastanku su utvrđene trase koje imaju prioritet u zimskoj sezoni 2019/2020.

– Kada je riječ o utvrđenim prioritetima za održavanje puteva tokom zime, prema planu aktivnosti, prvi prioritet iznosi 72 kilometra, drugi 67, a treći 187 kilometara. U prirotetima nalazi se i održavanje gradskog područja – ulica, trotoara, prilaznih saobraćajnica, parking prostora u blizini institucija koje su od posebnog značaja za funkcionisanje ove lokalne zajednice. U nadležnosti opštine Sokolac je i održavanje oko 100 kilometara ruralnih, nekategorisanih puteva, rekao je Bjelica nakon današnje sjednice.

Po programu za održavanje puteva iz budžeta opštine za 2019 godinu, planirano je 150.000 KM, stim da će zavisno od vremenskih prilika, biti obezbijeđena i dodatna sredstva, ukoliko za to bude potrebe.