Kada vidimo da Bakir Izetbegović izražava namjeru da napadne samo ime Republike Srpske, onda nije čudo što lakeji te politike, a koji sjede u tom nazovi sudu ponovo udaraju na njen rođendan. Ovakvi napadi i presude signal su drugima sa željom da pokažu neki svoj patriotizam i odanost bošnjaštvu, tako što će nasrtati na slobodu trgovine i imovinu onih koji imaju drugačije stavove, a to smo vidjeli u slučaju pekare iz Banja Luke.

Nešto ranije smo vidjeli nasrtanje na samostalnost obrazovnog sistema Republike Srpske, a u vezi akreditacija za univerzitete.

Ukoliko sve ovo imamo u vidu, mislim da je jasnije zašto sam zagovornik jedinstvene srpske politike u Sarajevu. O modelima se može i mora razgovarati, ali oko ključnih nacionalnih pitanja moramo djelovati jedinstveno. Naravno da odgovornost dijelimo i snosimo srazmjerno izbornim rezultatima.

Sama saradnja sa političkim Sarajevom sa svakom ovakvom nametnutom odlukom institucija koje su i same nametnute, postaje mnogo teža i neizvjesnija. Ima se utisak da se ne želi dogovor ni razgovor o zajedničkim pitanjima već prosto nametanje bošnjačke političke volje ostalima.

Ovo će vjerovatno odgoditi formiranje Savjeta ministara.