I ove godine opština Sokolac biće domaćin ktitorske slave manastira Pećke patrijaršije – Svetog Arsenija Sremca. Tim povodom u subotu 10. novembra u manastiru će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, na kojoj će prisustvovati i kum hramovne slave – načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi arhiepiskop srpski, od 1233. do 1263. godine. Za arhiepiskopa je izabran voljom svog prethodnika Svetog Save, koji se 1233. povukao sa trona pred drugi polazak za Jerusalim. U vrijeme njegove uprave 1253. godine sjedište arhiepiskopije prebačeno je iz manastira Žiče u manastir Pećka patrijaršija.

Prema riječima Bjelice ovo je velika čast kako za njega i njegovu porodicu, tako i za opštinu Sokolac , njeno sveštenstvo i narod.

– Pećka patrijaršija je okosnica srpskog pravoslavlja, veliko je zadovoljstvo što ću predstavljati svoj narod sa Romanije, koji sa uvažavanjem i poštovanjem gleda na Kosovo i Metohiju i pravoslavne svetinje. Na ovaj način iskazujemo i svoje razumjevanje i solidarnost prema srpskom stanovništvu sa Kosova i Metohije, koji imaju mnogo toga zajedničkog sa nama iz Republike Spske, rekao je Bjelica.

Tokom dvodnevnog boravka na Kosovu i Metohiji, pored posjete Pećkoj patrijaršiji načelnik Bjelica planira da obiđe i druge pravoslavne svetinje na ovom području.