Uz pratnju vaspitača, polaznici Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, danas su posjetili prostorije gradske uprave i kabinet načelnika opštine Sokolac, Milovana Bjelice. Ovo je prvo ovosedmično dešavanje u okviru obilježavanja „Dječije nedjelje“ koja ove godine nosi slogan „Moja sedmica, moja godina“.

Načelnik, Milovan Bjelica, čestitao je najmlađima proslavu i naglasio da rukovodstvo opštine nastoji da omogući što bolje uslove za rad sa najmlađima, kako bi imali kvalitetan i bezbjedan boravak u sokolačkoj predškolskoj ustanovi.

– Svake godine početak „Dječije nedjelje“, rezervisan je za posjetu najmlađih sugrađana. Mi imamo kvalitetnu saradnju sa Ustanovom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i nastojimo da najmlađima obezbijedimo kvalitetan, bezbjedan i ugodan boravak u vrtiću. Vaspitači i osoblje su tu da ih nauče o osnovnim pravima, ali i da stiču znanje da se treba poštovati i sloboda i prava drugih. Da smo na dobrom putu pokazuje i činjenica da se za boravak u ustanovi traži mjesto više, kazao je Bjelica.

Direktorica, Biljana Kosorić, rekla je nešto više o programu obilježavanja „Nedjelje djeteta“.

– Prva nedjelja u mjesecu oktobru posvećena je najmlađima i proslavi njihove sedmice. Kako i sam slogan kaže „Moja sedmica, moja godina“, nastojimo da tokom čitave godine održavamo manifestacije u čast djece. Ovogodišnje obilježavanje počelo je posjetom načelniku opštine, od koga imamo nesebičnu podršku. Program se nastavlja već sutra, kada će mališani sa roditeljima, u prostorijama vrtića imati radionicu na temu „Jesen“. U srijedu, 9. oktobra, organizujemo karneval, a mališani će prošetati ulicama grada u jesenjim odorama. Za četvrtak, 10. oktobar, planirana je dječija predstava „Moja mašta može svašta“ koja će se odigrati u prostorijama vrtića. U petak će biti organizovan odlazak u Duhovni centar „Romanijska Lazarica“, kazala je Kosorić.

Da su spremno dočekali „Dječiju nedjelju“ pokazali su i najmlađi. Neumorno su recitovali pjesmice na temu dječijih prava.

– Igra mi je hrana,
Igra mi je piće,
Ja sam lijep sa svih strana,
Ja sam ljudsko biće…
Đorđe

– Ako je sa pravima sve čisto,
Moja je obeveza sveta,
Da drugima omogućim isto
I nikome ne smetam…
Iva

Nepravdi je stavljena tačka,
čuj me odrasli svijete,
Neću da budem igračka,
Hoću da budem dijete…
Đorđe

Obilježavanje „Nedjelje djeteta“ provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi UN Konvencije o pravima djeteta.