Project Description

Opis

Monografija opštine Sokolac, djelo koje čitaocu pruža priliku da sazna mnogo toga o davnoj i bliskoj prošlosti ovog opštinskog prostora. Ovaj zahtjevan i izuzetno ozbiljan posao pokrenuli su rukovodstvo opštine Sokolac i Javna ustanova za kulturu “Pero Kosorić”. U prukupljanju građe i njenom prenošenju na papir učestvovalo je više autora. Prezentovani su zanimljivi podaci o dalekoj prošlosti Romanije i Glasinca, o vremenima u kojima je glasinačka kultura privlačila veliku pažnju znamenitih evropskih naučnika, naseljavanju ovog visokog prostora, o arheološkim istraživanjima, o svim značajnim događajama i ličnostima tog davnog vremenskog perioda. U pisanju monografije korišćena je građa Dubrovačkog arhiva, sarajevskog Zemaljskog arhiva, Instituta za istoriju u Beogradu, Arhiva u Banjaluci i drugih institucija na području eks Jugoslavije.

Posebnu pažnju autori su posvetili duhovnom životu ovog opštinskog prostora, posjeti Sokocu i Romaniji tri velika duhovnika – patrijarha moskovskog i cijele Rusije Alekseja Drugog, Njegove svetosti – blaženo počivšeg patrijarha srpskog Pavla i patrijarha Irineja, kao i posjeti blizu trideset vladika Srpske pravoslavne crkve. Tu su i imena svih poznatih Romanijaca i Romanijki, onih što su svojim stvaralaštvom obilježili prošlost i sadašnji život opštine Sokolac.

Monografija opštine Sokolac je knjiga koja po svom sadržaju ima najveći domet.

Njen autor Milan Ždrale iza sebe ima 40 napisanih knjiga, od kojih su 20 monografije. Ova knjiga ima i vrhunski vizuelni domet. Autor ima bogato iskustvo na ovim poslovima i što poznaje sve štamparske forme i tehnike, od olovne štampe (duboke štampe, viskoke štanpe i ravne-ofsetne štanpe), foto-slog i kompjutersku štampu.

Sa tehničke strane gledano ova monografija izgleda ovako:

  • Format „B4“
  • Obim 570 stranica
  • Fotografija i drugih ilustracija 500
  • Papir najbolji za štanpu, kunzdruk 150 gramski, mat
  • Povez tvrdi, kolorni, lakirane korice
  • Štampa je konbinovana: crno-bijelo i kolor (stare fotografije i ilustracije su crno-bijele sa posebnim tonom, tako da se dobije efekat dvobojne štanpe), noviji period, odnosno od kad postoji kolorna štampa je sve u boji.
  • Monografija ima veliki broj ilustracija, od vremena turske vladavine, pa preko Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, Socijalističke Jugoslavije, do Republike Srpske
  • Istorijske ilustracije su plasirane u knjizi na poseban način, specijalnim tonom pa se stiče utisak kao da su i one kolorne
    U monografiji se nalaze i istorijske karte, unikatne koje se do sada nisu pojavljivale u knjigama na ovim prostorima

U sadržajnom smislu, monografija obuhvata mnogo oblasti, odnosno sve što je bitno za ovaj kraj, za prostor Sokoca koji ima istorijsku vrijednost.

Zavšetak realizacije
jul 2018.

Finansijer
Opština Sokolac
donatori

Ukupna vrijednost
50.000,00 KM