Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salikić posjetio je danas načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu, kako bi razgovarali o statusu povratnika na području ove lokalne zajednice. Prije današnjeg prijema, potpredsjednik Salkić obišao je selo Mičivode u kome živi određeni broj povratničkih porodica.

– Obišao sam danas selo Mičivode i razgovarao sa bošnjacima povratnicima na tom djelu opštine Sokolac. Upoznat sam sa njihovim problemima, a jedan od njih je vodosnabdjevanje, koje je osnovni preduslov za ostanak i opstanak ljudi koji tu žive, kao i za nova naseljavanja na ovim prostorima. Načelnik Bjelicu danas sam zamolio da onoliko koliko je u mogućnosti izađe u susret stanovništvu sa ovoga kraja da dobiju vodu, rekao je Salkić.

On je istakao da ga raduje činjenica koju je čuo kroz današnji razgovor, što je opština Sokolac jedna otvorena lokalna zajednica – za investicije i ulaganja, te da ne postoje ozbiljni problemi kada su u pitanju povratnici na ovome području.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, tokom današnjeg sastanka prisutne je upoznao o stanju na području lokane zajednice, naročito u oblasti ekonomije i privrede. Razgovaralo se i o planovima i investicijama, kao i svi projektima koji su realizovani u proteklom periodu. Kada je riječ o povratničkoj strukturi stanovništa Bjelica je rekao da opština Sokolac može biti za primjer ostalim lokalnim zejdnicama.

– Postoji odlična komunikacija između uprave opštine i povratničke populacije stanovništva, i ovdje se nije desio nijedan incident na nacionalnoj osnovi. Sa potpredsjednikom Republike Srpske razgovarao sam i o vodovodu na području sela Mičivode, gdje je on danas boravio. Postoje neki nerazriješeni imovinski odnosi, jer vodovod prolazi kroz privatnu zemlju, al to ćemo u narednom periodu pokašati da rješimo, rekao je Bjelica.

Današnjem sastanku prisustvovala je i Belma Murtić, predstavnica udruženja „Behar“ koje se bavi problematikom povratnika.