Visokopreosvećeni vladiko,

draga braćo i sestre,

Blagodareći Bogu, Koji nas je danas ovdje sabrao, čast mi je da Vas pozdravim i zaželim dobrodošlicu riječima: Bog je Gospod i javi se nama, blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!

Danas Vi, Vaše Visokopreosveštenstvo, ne dolazite u nepoznato i nepoznatima, nego u poznato i svojima. Ovi krajevi, Vaše nove eparhije su Vas uvijek sa radošću dočekivali i evo danas po promislu Božijem se vraćate da budete među svojima, na svome i dostojan 61. nasljednik na tronu Mitropolita dabrobosanskih. U godinama koje su iza nas, imali smo tu čast da u našem gradu Sokocu bude Mitropolit o kome smo svi brinuli i koga smo kao dobroga pastira slušali i voljeli. Siguran sam da ste sa dobrim i plemenitim namjerama došli nastaviti da obavljate časnu dužnost Mitropolita. Vjerujemo da ćete u Vašem radu da nudite pomirenje, praštanje i pozivate na dijalog. Sve ono za šta su se, strpljivo i blago, ali i beskompromisno, zalagali i Vaši predhodnici.

Mitropoliju preuzimate u dobrom poretku, sa mnogim crkvama i svetinjama, od kojih je dosta obnovljeno. Međutim, još dosta toga treba da se obnovi i da se popravi, naročito u ljudskim dušama. Naš narod je otišao sa svojih ognjišta. Od duhovnika zavisi da li će svojim radom i životnim primjerom okupljati narod i hrabriti ga da se vrati u svoje domove. Siguran sam da ćete uspjeti u miru i toleranciji okupiti Srbe i raditi na povratku, ali i ostajanju onih Srba u Federaciji.

Visokopreosvećeni Mitropolite Hrizostome, srdačno Vam čestitam na Vašem ustoličenju, cjelivam svetu desnicu i radujem se saradnji!