Predstavnici Ekonomskog odjela Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Rimu Karlos Forše i Kristijan Morales, posjetili su danas opštinu Sokolac i sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarali o projektu „Revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području“. Tokom trodnevnde posjete u BiH, delegacija iz Rima, osim Sokoca, posjetiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, podržavajući dosadašnju saradnju na entitetskom i državnom nivou pri realizaciji projekta.

Direktor Ekonomskog odjela FAO-a u Rimu Karlos Forše ocjenio je da bi ovaj projekat trebalo da postane glavna vodeća snaga u poljoprivredi.

– Iako izuzetnu važnost predstavlja istraživački aspekat projekta, glavni doprinos jeste poboljšanje produktivnosti u poljoprivredi, što se održava na zadržavanje mladih ljudi u seoskom području – dodao je Forše i zahvalio načelniku opštine na gostoprimstvu.

Vlado Pijunović, šef Kancelarije FAO za BiH, rekao je da bi se u realizaciju prve faze projekta trebalo krenuti u maju.

– FAO započinje projekat sa svojim novcem, a u međuvremenu se očekuje finansijska podrška od ostalih investitora koje smo izlobirali. Prva faza podrazumijeva idejno rješenje, građevinske dozvole i slično, iznosi oko 200.000 EURA, a trajaće do kraja ove godine. Nakon toga, slijede još četiri faze kroz koje će biti obuhvaćena izgradnja, opremanje laboratorije, nabavka mehanizacije, tako da bi se u 2020. godini krenulo sa konkretnim radovima – istakao je Pijunović.

Načelnik Bjelica je upoznao goste o značaju ovog projekta za našu lokalnu zajednicu, BiH, ali i širi prostor.

– Nekoliko godina radimo na ovom velikom projektu, u koji su se uključili Vlada RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savjet ministara BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i, naravno, Kancelarija FAO za BiH. Lokalna zajednica je učestvovala u izradi Studije izvodljivosti, ustupila je oko 200 hektara zemljišta i u skladu sa mogućnostima izdvojila određena finansijska sredstva – podsjetio je on.

Ukupna vrijednost projekta „Revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području“u Sokocu iznosi oko 2 miliona eura, a glavni cilj Centra je da razvija nekoliko važnih aspekta, između ostalog, bezvirusno sjeme krompira i na toj osnovi stvori jednu bazu za proizvodnju sjemena krompira, kao i sjemensku proizvodnju sitnih sjemena i krmnog bilja.