Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, boravio je danas u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu i tom prilikom razgovarao sa Njegovom Ekselencijom Ambasadorom Srbije u BiH Gospodinom Aleksandrom Đorđevićem. Na sastanku se govorilo o planovima razvoja opštine Sokolac i projektima čija je realizacija u toku. Takođe, razgovaralo se o mogućoj pomoći i podršci Republike Srbije u relazaciji određenih projekata, kao što je „Izgradnja trga i Gradske kuće Sokolac“.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice na današnjem sastanku ambasadoru Đorđeviću predao je projektnu dokumentaciju i predstavio važnost izgradnje Gradske kuće za građane Sokoca.

– Siguran sam da pomoć Srbije neće izostati u ovom projektu, jer Gradska kuća neće biti samo promoter Sokoca i Romanije, nego i Republike Srpske i Srbije. Tu bi bilo smješteno više institucija, od kulturnog i istorijskog značaja za građane ne samo Sokoca, nego cijele regije. U planu je da u nju bude smješten dio lokalne uprave, muzej, jedna od najstarijih biblioteka na ovim prostorima, galerija, spomen – soba, dom kulture i pozorište. Na jedan poseban način promovisala bi naše svetkovine, kulturno nasljeđe i istoriju. Život na Glasincu prema arheološkim nalazištima seže u paleolit, bronzano i željezno doba, a iskopine se nalaze po muzejima Austrije i BiH. Naša je želja da to istorijsko nasljeđe bude tu gdje pripada, to jeste u muzeju na Glasincu, koji će biti izgrađen u sklopu Gradske kuće. Takođe, u planu je izgradnja trga blaženopočivšem Patrijarhu Srpskom Pavlu, koji nas je svojim riječima i djelom zadužio za sva vremena. Građani Sokoca su zaslužili ovakav objekat, i boriću se svim snagama da se izgradi. Nadam se pomoći Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, a siguran sam da će za ovaj projekat naići i na razumjevanje privrednika sa naše regije, rekao je Bjelica.

Za projekat izgradnje Gradske kuće i trga biće potrebno oko 4,5 miliona KM, a opština Sokolac je otkupila zemljište površine 4.536 metara kvadratnih, na mjestu gdje se nekad nalazio stari hotel „Romanija“.