Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je prilikom boravka u Vladi Republike Srpske posjetio ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS g-dina Steva Mirjanića.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u oblasti poljoprivrede i šumarstva na području opštine Sokolac, kao i o projektu Revitalizacija centra za razvoj poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području. Bilo je riječi i o nedavno održanom sastanku sa drvoprerađivačima Sarajevsko – romanijske regije.

Kada je riječ o poljoprivredi, načelnik Bjelica upoznao je ministra sa proizvodnjom u ovoj oblasti, kao i sa brojem proizvođača. Posebno je naglasio da je na području opštine Sokolac u proteklom periodu proizvedeno preko tri miliona litara mlijeka, što govori da ovaj kraj ima potencijal za dalji razvoj. Upoznao je ministra sa aktivnostima i planovima vlasnika Farme krava u Podromaniji, kao i aktivnostima stanovništva na prikupljanju ljekovitog bilja, proizvodnje eteričnih ulja, proizvodnji meda, kao i aktivnostima na brendiranju Romanijskog kajmaka.

Ono što je od posebnog značaja za opštinu Sokolac, a na čemu se radi već niz godina jeste projekat „Revitalizacija centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području“ na Majdanima. Upravo uz pomoć i zalaganje ministra Steva Mirjanića ovaj projekat je podignut na državni nivo i našao se u top projektima UN organizacije za proizvodnju hrane FAO. Prilikom današnjeg sastanka došlo se do zaključka da bi prva faza projekta trebala da bude završena do kraja naredne godine, jer su ostvareni svi preduslovi za takav slijed stvari. Mirjanić je istakao da će realizacija ovog projekta doprinjeti razvoju poljoprivrede na području kako romanijskog kraja, tako i cijele Republike Srpske, tako da će i dalje pružati podršku u realizaciji istog.

Načelnik Bjelica informisao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g-dina Steva Mirjanića i o sve boljoj saradnji sa JP „Šume Srpske“ koje je u proteklom periodu izmirilo svoje obaveze, posebno istakavši obaveze po ugovorima sa drvoprerađivačima sa područja opštine Sokolac. Takođe je govorio i o nedavno održanom Privrednom forumu na kome su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a čija je tema bila raspodjela šumskih drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima, kao i primjena Odluke o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele drvnih – šumskih sortimenata. Kako je zaključeno na forumu, tako je rečeno i na današnjem sastanku, a to je da je ova Odluka podzakonski akt koji se mora poštovati.

Ministar Mirjanić naglasio je da će Odluka o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele sirovine i u narednom periodu da se primjenjuje, te da ga raduje činjenica da su drvoprerađivači sa područja Sarajevsko – romanijske regije saglasni i zadovoljni sa dosadašnjom implementacijom utvrđenih kriterija za raspodjelu sirovine.