Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske posjetili su danas opštinu Sokolac i tom prilikom sa načelnikom Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima razgovarali o mogućnosti izgradnje mini hidroelektrana na području ove lokalne zajednice. Kako je rečeno na sastanku, izgradnja mini hidrocentrale od 300 knj planirana je u mjesnoj zajednici Kaljina, na istoimenoj rijeci.

Prema riječima pomoćnika ministra za energetiku i rudarstvo Milana Baštinca, vrijednost ovog projekta bila bi oko 1.500.000 konvertibilnih maraka.

– Ukoliko ovaj projekat bude ostvaren, veliku koristi imaće lokalna zajednica i njeno stanovništvo. Investicija nije velika, al je bitna iz aspekta razvoja električne energije, sigurnosti snabđevanja lokalnog stanovništva i uređenja obale rijeke Kaljine. Kada završimo procedure, koje bi trebalo da budu završene za četiri mjeseca, očekujemo i početak radova., istakao je Baštinac.

Prema njegovim riječima, investitor bi bio preduzeće „VG Ekoenergija“ iz Mostara, a sličan projekat treba da se realizuje i u opštini Višegrad na dvije lokacije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ono što bi trebalo dalje da se desi, kada je ovaj projekta u pitanju, jeste da Vlada Repubilike Srpske pokrene inicijativu za raspisivanje javnog poziva za dodjelu prava, odnosno koncesije za implementaciju ovog projekta. On je dodao da je opštinsko ođeljenje za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove uključeno u ovaj projekat, te da je juče izvršen obilazak terena, kako bi bile razmotrene sve mogućnosti.