Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je danas Srni da će ova lokalna zajednica prihvatiti da bude dio programa “Srpska u ritmu Evrope” – najvećeg dječijeg muzičkog takmičenja u regionu, koje se priprema u okviru proširenja projekta “Ritam Evrope”.

Bjelica je istakao da su predstavnici projekta “Ritam Evrope” prije nekoliko dana posjetili Sokolac i tom prilikom o ovom programu upoznali predstavnike lokalne uprave, sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić” i aktere koji su podržali ovu ideju.

“Predstavljen je najveći dječiji muzički program koji se već 11 godina realizuje u Srbiji, a koji je ocijenjen kao veoma uspješan”, rekao je Bjelica.

On je naglasio da slijedi potpisivanje ugovora, a da je obaveza opštine da na godišnjem nivou učestvuje sa 15 odsto u sredstvima potrebnim za takmičenje – da obezbijedi adekvatan prostor za pripremu djece, odredi člana žirija i koordinatora za televizijski prenos takmičenja.

“Sokolac ima dosta talentovane djece i ovaj regionalni muzički program je dobra prilika da prošire to svoje obrazovanje, steknu iskustvo na sceni, ostvare svoje snove i pokažu šta mogu”, rekao je Bjelica.

Direktor programa “Ritam Evrope” Igor Karadarević rekao je Srni da je ovim projektom obuhvaćeno 10 zemalja i da je planirano da posjete 40 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj od kojih će izabrati 15-20 opština/gradova koji će učestvovati u televizijskom prenosu velikog dječijeg muzičkog takmičenja “Srpska u ritmu Evrope”.

Karadarević je naglasio da su predstavnici ovog programa prije mjesec dana počeli aktivnosti proširenja projekta i na područje Republike Srpske.

“Proširenje je počelo po preporuci predstavnika Ambasade BiH u Srbiji i kancelarije Republike Srpske u Beogradu kako bi gradovi/opštine Srpske bile uključene u Ritam Evrope”, rekao je Karadarević.

On je dodao da će ekipe ovog programa izabrati do dvadesetoro najtalentovanije djece sa kojima će raditi na plesu i pjevanju na jednom od evropskih jezika, a uz koreografije koje priprema “Ritam Evrope”.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je prepoznavanje, podsticanje i razvijanje mladih talenata na lokalnom i regionalnom nivou.

“Stručne ekipe će od januara 2020. godine, jednom mjesečno dolaziti na Sokolac i u druge opštine da bi spremale osnovce i srednjoškolce u oblasti muzike i plesa za učešće u televizijskom prenosu koji je planiran za maj 2020. godine”, istakao je Karadarević.

Prema njegovim riječima, prednost ovog projekta je što djeca ne moraju nigdje da putuju iz svog grada i nemaju troškove, jer projekat “Ritam Evrope” donosi cijelu produkciju u njihovu lokalnu zajednicu.

Direktor “Ritma Evrope” David Makević rekao je da je ulazak u ovaj projekat “pozitivan impuls, kojim se šalje informacija da lokalna samouprava stoji iza mladih i na ovaj način im nudi mogućnost da budu prisutni u jednom velikom projektu, upoznaju se o proceduri rada i znaju šta je kolektivna odgovornost”.

Projekat, odnosno televizijski program “Ritam Evrope”, dio je akcionog plana EU o učešću mladih na lokalnom i regionalnom nivou, a realizuje se u deset zemalja.