Uvaženi sugrađani, vjerujem da ste se sada uvjerili da smo ozbiljni kada je u pitanju sređivanje infrastrukture u Sokocu. Mislim da nakon što ste pogledali predstavljanje idejnog rješenja za Gradsku kuću, mladog arhitekte Novice Motike, zaista možete i da zamislite jedno takvo zdanje u našem Sokocu.

Možda je neko od vas to drugačije zamišljao, možda neko ima druge ideje i viziju kako bi trebalo da izgleda. To je i poželjeno i lijepo. Smatram da je važno da imamo ovo idejno rješenje kao parametar, kao nešto sa čim ćemo upoređivati naše ideje i viđenja iako nismo arhitekte, nismo nagrađivani i nedavno odlikovani kao gospodin Motika, a i nemamo tu stručnost da razlikujemo stilove i periode. No možemo i svakako trebamo da iskažemo svoj sud. Takođe ovo je prilika i drugim arhitektama, koji imaju želju da naš Sokolac bude i ljepši i bolji i uređeniji, da suprostave svoje ideje i planove, planovima i idejama gospodina Motike.

Informacije o tome šta bi trebalo da sadrži jedna Gradska kuća u Sokocu lako je pronaći.

Niko ne može poreći da sam o planovima ove opštinske vlasti kada je u pitanju infrastruktura govorio i pisao u više navrata. Ponavljao sam da pored sportskih sadržaja moramo da sredimo infratrukturu za kulturne ustanove. Moramo obnoviti bioskop, pozorišnu salu. Naša biblioteka ide ka vijeku postojanja. Te i takve institucije moramo da sačuvamo, a neke, poput Muzeja Glasinca i Romanije i da stvorimo. O važnosti takvog posla ne moram ni govoriti, siguran sam da smo u tome jedinstveni.

Radili smo na otkupu zemljišta, na kojem se nekada nalazio Hotel „Romanija“, kao i zemljište u neposrednoj blizini i o tome smo blagovremeno informisali javnost. Jasno smo govorili o ideji da tu bude trg i centar naše opštine. Zbog toga sam sa zadovoljstvom javnosti predstavio planove o izgradnji jednog sveobuhvatnog zdanja u koje bi moglo da se smjesti većina institucija od izuzetne važnosti za našu opštinu, kao i sama opštinska administracija. O tome sam govorio u svom govoru za Dan i slavu opštine, ponovio sam to i u intervjuima, kako povodom Ilindana, tako i tokom drugih prilika.

Svi ljudi od struke i znanja koji žele da ostave neku zadužbinu ili nešto poput zadužbine u svom kraju i više su nego dobrodošli. Ponosan sam na to što je ovaj mladi čovjek Novica Motika, autor Spomenika u Starom Brodu uradio idejno rješenje i za našu gradsku kuću. Kao što svi treba da budemo ponosni i na našeg sugrađanina Žarka Ćajića čiji je idejni projekat rekonstrukcije stadiona “Rajko Mitić” u Beogradu dobio jednu od tri nagrade. Ne treba da zaboravim ni sugrađanku Tijanu Vitomir koja kao suvlasnik arhitektonskog sudija u Beogradu iza sebe ima završene brojne projekte.

Svi oni ali i mnogi drugi imaju priliku da ponude svoje ideje i planove za sređivanje naše infastrukture. Da daju svoje viđenje rekonstrukcije stadiona “Bara”. U planu je izgradnja još jedne tribine, te pokrivanje i sređivanje postojeće. Kako bi dobili jedan moderan i sređen stadion prije svega za atletiku, ali i za druge sportove. Potom zašto ne i proširenje i modernizovanje dvorane. Naravno tu je i trg i gradska kuća i mnogo toga drugog.

Sokolac je naš zajednički imenitelj i ljubav prema zavičaju je dio našeg kućnog vaspitanja, zašto ne bi zajedno učinili život ovdje i ljepšim i boljim.