Izgradnja kanalizacije za sokolačke mjesne zajednice Podromanija, Bjelosavljevići i dio naselja Baltići, prema ugovoru vrijednom 1.264.250 KM, počeće čim vremenski uslovi dozvole.

Načelnik opštine Milovan Bjelica izjavio je Srni da riječ o komponenti tri velikog projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac“, čijom realizacijom će biti kvalitetno riješen odvod otpadnih voda.

On je naveo da će, prema ugovoru sa izvođačem radova firmom „Higra“ iz Bijeljine, za godinu dana biti izgrađena kanalizaciona mreža dužine 14 kilometara na kojoj je planirano oko 250 priključaka.

„Odmah poslije toga biće nastavljena izgradnja još dva kanalizaciona voda, od Majdana do Rešetnice u dužini 3.200 metara i od Brezjaka do Rešetnice dužine 2.860 metara, za šta je potrebno 350.000 evra“, rekao je Bjelica.

On je istakao da su sredstva za dva voda od naselja Majdani i Brezjak grant /baspovratna/, a 1.264.250 KM kredit Evropske investicione banke.

Projektant Mladen Trobok iz Projektantske kuće „Graleks“ sa Pala rekao je da će prvom fazom izgradnje fekalne kanalizacije biti uključena Podromanija i naselja, Brazjak-Bjelosavljevići i Majdani-Bjelosavljevići.

„Mi smo vršili izradu projektne dokumentacije, ona je prošla sve revizije, kako domaće, tako i Evropske investicione banke“, naveo je Trobok.

Predsjednik mjesne zajednice Podromanija Mića Debelnogić rekao je da je konačno došao na red ovaj projekat, koji je kandidovan prije osam godina.

„Izgradnja kanalizacije znači mnogo za Podromaniju, Bjelosavljeviće i nekoliko sokolačkih naselja, budući da na tom području funkcioniše Specijalna bolnica za psihijatriju, Zavod za forenziku, preduzeće `Romanijaputevi`, Farma krava, te nekoliko jačih privatnih firmi u industrijskoj zoni uz magistralni put Pale-Višegrad“, naglasio je Debelnogić.

On je dodao da je večaras u Podromaniji održan sastanak sa vlasnicima zemljišta kroz koje će prolaziti kanalizaciona mreža na kojem su upoznati o svim elementima projekta.