Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisao je danas ugovor sa Informativno –izdavačkom ustanovom Srpske Pravoslavne Crkve „Svetosavsko zvonce“ i time dao podršku projekt misiji koju vrši jedini pravoslavni dječiji časopis „Svetosavsko zvonce“. Časopis je odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda, Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske preporučen kao pomoćno sredstvo u nastavi vjeronauke, a opština Sokolac se poptisivanjem današnjeg ugovora obavezala da izvrši pretplatu djela tiraža u visini od 300 primjeraka mjesečno.

Prema navodima izdavača, časopis „Svetosavsko zvonce“ zvanično je glasilo Srpske Pravoslavne Crkve za djecu, prati nastavni plan i program predmeta Pravoslavna Vjeronauka i izlazi deset puta godišnje, po cijeni od 1,5 konvertibilnih maraka.

Preporuku za upotrebu u nastavi časopisa „Svetosavsko zvonce“ dao je i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski G. Hrizostom.

– Svojim sadržajem u potpunosti podržava nastavni plan i program pravoslavne vjeronauke, podstiče angažovanost i publikuje dječiju kreativnost. Njegovo korišćenje u vaspitno – obrazovnom procesu više je nego potrebno i bilo bi veoma korisno da ga vaši učenici koriste u svom radu, riječi su Mitropolita dabrobosanskog G. Hrizostoma.

Iz Informativno – izdavačke ustanove SPC koju je danas zastupao šef marketinga Dimitrije Stakić , navode da je u dosadašnjem radu načelnika i lokalne uprave prepoznato razumjevanje za potrebe vjerskog života ljudi i obrazovanja najmlađih sugrađana, te da će kroz podršku ovom projektu zajedno sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom direktno dati doprinos ne samo budućnosti svoje opštine i Republike Srpske, nego i istoriji, tradiciji i identitetu Srpskog naroda.

– Ostvarivanjem saradnje u okviru savremene misije Crkve i lokalnih samouprava, otvara se niz novih mogućnosti i načina njene realizacije koja bi se pružala u nekoliko smjerova. Njihov zajednički imenilac bio bi razvitak i podizanje svijesti o društveno – socijalnoj odgovornosti prema našem narodu i gradnji savremenog i naprednog društva koristeći resurse institucija kao što je Srpska Pravoslavna Crkva, koja je kroz vijekove bila branilac, pokretač i čuvar naših istorijskih, državnih, nacionalnih i društvenih interesa, navode iz Informativno – izdavačke ustanove SPC „Svetosavsko zvonce“.

Opština Sokolac će u toku kalendarske 2020. godine izdvojiti 4.500 konvertibilnih maraka za godišnju pretplatu 3000 primjeraka časopisa „Svetosavsko zvonce“ koje će dobijati djeca u Osnovnoj školi Sokolac.