Nakon isteka Strategije razvoja opštine Sokolac za period 2013.-2020. godina, pristupilo se izradi nove Strategije za narednih sedam godina. Tim za izradu je održao sastanak, na kojem su predstavljeni novi ciljevi, a pomenuti dokument trebao bi biti usvojen do kraja 2019. godine.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, istakao je da je angažovano nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti i segmenata, koji su bitni za lokalnu zajednicu.

– Obzirom da se bliži kraj godine, na sebe smo preuzeli obavezu da angažujemo kompetentne ljude, kako bi donijeli novu Strategiju opštine Sokolac za naredne godine. Prvo imamo obavezu da sačinimo dokument koji će se odnositi na Finansijsko upravljanje i kontrolu javnih finansija. Sva plaćanja i transakcije moraju biti potkrijepljene uredbama, odlukama i pravilnicima, kazao je načelnik Bjelica.
Foto: Sokolac-srce Romanije

On je naglasio da je ovo bio treći sastanak na pomenutu temu i da su se već iskristalisale određene ideje.

– Analizirali smo do sad postignute rezultate prethodne strategije i uvidjeli da je urađeno mnogo više od planiranog. I u novoj Strategiji poseban akcenat smo stavili na privredu, poljoprivredu, turizam i infrastrukturu. Neće biti izostavljene ni oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, kazao je Bjelica.

Bjelica je od značajnijih planova istakao kupovinu preduzeća VIK „Vrelo Bioštica“ u stečaju, kupovinu „Famineksa“, izgradnju „Gradske kuće“ i nekoliko projekata iz oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Kako kaže, uporedo će se raditi na postrojenjima pijaće i otpadnih voda, kao i na pripremi dokumentacije i tehničkih uslova za uspostavljanje još jedne industrijske zone na području opštine Sokolac.