U Sarajevu je završena zajednička radna konferencija, organizovana povodom prve godine implementacije projekta: „Stvaranje poticajnog prostora za poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini“, a koju su zajednički organizovale agencije Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UNESCO) u okviru projekta „Dijalog za budućnost“.

Na dvodnevnoj konferenciji su sumirani rezultati prve godine implementacije projekta, sa posebnim fokusom na diskusiju i podršku dijalogu koji se, kroz mehanizam lokalne dijaloške platforme, u okviru ovog projekta provodi u općinama širom Bosne i Hercegovine.

„Platforma „Dijalog za budućnost“ je prilika za sve građane, posebno za mlade ljude, da pronađu način da prevaziđu barijere i različitosti, te da pronađu zajednički način da vode konstruktivan dijalog. Jedan od najvažnijih rezultata koji smo već ostvarili je to što smo ovdje okupili predstavnike vlasti, lokalne zajednice i dobitnike grantova da na jednom mjestu razgovaraju o miru. A naša saradnja sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine dodatni je pokazatelj i najviši nivo odlučnosti da se promovira mir i zajednička budućnost.“- izjavila je Sezin Sinanoglu, Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Učesnici konferencije bili su opštinski načelnici i koordinatori projekta u 28 opština i gradova partnera (Sarajevo Centar, Stari Grad, Istočni Stari Grad, Ilidža, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Trnovo, Novo Sarajevo, Novi Grad, Mostar, Banja Luka, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Usora, Tešanj, Doboj Istok, Trebinje, Busovača, Bugojno, Kiseljak, Kreševo, Doboj, Bijeljina, Tuzla i Brčko), te korisnici grantova odabrani u sklopu Javnog poziva.

Pored osvrta na prvih 100 dana lokalnih dijaloških platformi, konferencija je omogućila umrežavanje, kao i razmjenu iskustava i naučenih lekcija u implementaciji aktivnosti u toku projekta „Dijalog za budućnost“. Prostor za dijalog omogućio je razgovor o zajedničkim problemima i unapređenje procesa dogovora o zajedničkim rješenjima za lokalnu zajednicu, kao doprinos poboljšanju društvene kohezije i izgradnji mira. To će ujedno samom projektu dati priliku da nastavi sa oblikovanjem podrške u procesu institucionalizacije mehanizma dijaloga.

„Na nama je da, kroz projekte koji su dobronamjerni, stvorimo što veće povjerenje među nama, pogotovo kad su u pitanju mladi ljudi. Mi se razlikujemo samo u malim segmentima i vjerujem da svi imaju iste ili slične odgovore na pitanje kako graditi povjerenje unutar države. Bio bih sretan da se ovaj projekat implementira u svim opštinama Bosne i Hercegovine, ali i šire, jer onog trenutka kad mi izgradimo povjerenje, možemo očekivati ljepšu budućnost.“– izjavio je Hasan Ajkunić, načelnik opštine Bugojno.

„Opština Sokolac je već odavno uključena u niz aktivnosti koje provode Ujedinjene nacije i za nas je veoma značajno da smo danas ovdje. Svjesni smo toga da bez izgradnje povjerenja ne možemo ići naprijed i u tom smislu smo otvoreni za sve što je potrebno da se na tome još više radi.“- izjavio je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Ovaj događaj bio je prilika i za opštinske koordinatore da upoznaju organizacije civilnog društva, institucije i pojedince koji su odabrani kroz Javni poziv za prijavu projekata u iznosu od preko 700,000.00 BAM. Odabrani projekti će se većinom implementirati u prethodno spomenutih 28 opština i gradova i direktno uticati na preko 10,000 korisnika projekta, prije svega mladih, žena, osoba s invaliditetom, marginalizovanih i ranjivih grupa te lokalnih organizacija civilnog društva, institucija i pojedinaca.

„Kroz projekat ‘Dijalog za budućnost’ smo uspjeli da spojimo grupe žena iz dvije lokalne zajednice, grada Tuzle i opštine Vlasenica. Shvatili smo da je jednako važno pričati o ovim temama, ali i uključiti žene o kojima pričamo u rješavanje problema. Njima se ovako pruža mogućnost da same vide da razlike ne postoje, da su žene jednako marginalizovane u svakom dijelu zemlje, ali da postoji način da one same nešto urade po tom pitanju. Kroz njihove životne priče dolazi do većeg razumijevanja.“- izjavila je Naida Kučukalić, predstavnica udruženja Bosanske rukotvorine/BH Crafts.

Projekat „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNDP i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, posvećen je stvaranju prostora za dijalog u cilju promocije društvene kohezije. Ovaj projekat se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF) i trenutno je u drugoj fazi implementacije.