Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i predstavnici Razvojne banke Savjeta Evrope, razgovarali su danas sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom o raspuštanju svih oblika kolektivnih smještaja na području ove lokalne zajednice. Projekat“ CEB II“ podrazumijeva izgradnju šezdeset četiri stambene jedinice i trenutno je jedan od najvažnijih projekata u kojima učestvuje opština Sokolac.

Dragan Štrbac, šef kabineta ministra Davora Čordaša i projekt menadžer na projektu „CEB II“, izrazio je zadovoljstvo što radovi teku prema planu.

– Zahvaljujem se na izuzetnoj saradnji načelniku Bjelici, predstavnicima Razvojne banke Savjeta Evrope i svim učesnicima u implementaciji projekata. Danas je bilo riječi i o zgradi sa sedamnaest stambenih jedinica, koja je u završnoj fazi, a koja je izgrađena iz sredstava od zajedničkih projekata u kojima su učestvovali Vlada RS, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS i Fond za povratak BiH. Podjela ključeva u ovoj zgradi planirana je u prvoj polovini mjeseca jula i time će se zatvoriti kolektivni smještaj u Podromaniji – rekao je Štrbac.

Edina Imamović, koordinator projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH“, istakla je da je ovo trenutno jedan od najznačajnijih projekata u Bosni i Hercegovini.

– Planirano je obezbjeđenje trajnog smještaja za oko 2.600 porodica odnosno za preko 7.000 najugroženijih kategorija u BiH, koji još nemaju riješeno stambeno pitanje. Veoma smo zadovoljni što su u Sokocu prevazićene sve barijere i što su počeli radovi na terenu u okviru projekta „CEB II“. Stanovi će se graditi prema najsavremenijim standardima – navela je ona.

Prema posljednjoj računici, vrijednost projekta iznosiće oko 3.000.000 KM, a opština Sokolac će uzeti učešće od oko 1.000.000 maraka.

– Nakon šest godina, koliko radimo na ovom projektu, rezultati su vidljivi. Izvršeni su priključci na osnovnu infrastrukturu i na glavni put. Čim se usele stanari, uklonićemo sve objekte alternativnih smještaja – kazao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Izgradnja ove dvije stambene zgrade trebalo bi da bude završena sljedeće godine. Projekat „CEB II“, u koji je uključena naša lokalna zajednica, sprovodi se na prostoru Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.