Udruženje „Majka i dijete“ aktivno je nekoliko godina. Članovi Udruženja su višečlane porodice, prvenstveno majke koje su nezaposlene. Uz veliku pomoć rukovodstva opštine Sokolac i ove godine uspjeli su da doniraju komplete udžbenika za treći i četvrti razred osnovne škole, kako bi đaci iz višečlanih porodica i oni težeg materijalnog statusa, bili spremni za početak nove školske godine.

Predsjednica Udruženja, Slavica Curović, u izjavi za „Info centar“ izrazila je zahvalnost lokalnoj upravi, čija pomoć nije izostala.

– Naše udruženje broji oko 200 članica. To su uglavnom nezaposlene majke. Tradicionalno od 2012. godine dijelimo udžbenike trećeg i četvrtog razreda i veliko mi je zadovoljstvo da smo to učinili i danas. Veliku zahvalnost dugujem načelniku opštine Sokolac, Milovanu Bjelici, koji velikim dijelom obezbjeđuje finansije za naše djelovanje. Poklonili smo 85 kompleta knjiga, u vrijednosti od 12 000 KM, kazala je Curović.

Ona je istakla da su ovogodišnjom donacijom obuhvaćene i porodice lošijeg materijalnog stanja, te da su donirane i knjige za pojedine učenike od petog do devetog razreda.

Načelnik opštine, Milovan Bjelica, rekao je da su ove aktivnosti dio pronatalne politike i da opština nastoji da pomogne kako porodicama sa više članova, tako i onima koji su u kategoriji socijalne potrebe.

– Lokalna zajednica nastoji da podstakne natalitet. U skladu sa mogućnostima, uz pomoć udruženja „Majka i dijete“ i Centra za socijalni rad nastojimo da pružimo pomoć višečlanim porodicama, kao i onima koji su lošijeg materijalnog stanja. Kako bi podržali natalitet, opština snosi troškove vantjelesne oplodnje. U prošlom mjesecu smo imali pet takvih zahtjeva, kazao je Bjelica.

Udruženje „Majka i dijete“ osnovano je 2012. godine, a finansira ga opština Sokolac, predviđenim budžetom.