Na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu završena je grobljanska kapela za čiju izgradnju i uređenje je obezbijeđeno gotovo 150.000 KM, rekao je Srni načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da su sredstva za izgradnju ovog objekta izdvojili opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo, te da je uložen dio sredstava iz donacije Vlade Srbije za Sokolac.

On je naveo da su radovi na opremanju i vanjskom uređenu ovog objekta završeni prije nekoliko dana.

Bjelica je naglasio da se potreba za izgradnjom ove kapele ukazala od samog osnivanja Vojničkog groblja i egzodusa sarajevskih Srba, ali i zbog velikog broja građana Sokoca prilikom pripreme za vjerski obred organizovanja sahrana, posebno u slučajevima nedostatka prostora u stanovima i porodičnim kućama.

On je naveo da novoizgrađena grobljanska kapela na „Malom Zejtinliku“ ima sve sadržaje potrebne za ovakav objekat, infrastrukturu, mrtvačnicu, rashladnu komoru i druge prateće prostorije.

Bjelica je podsjetio da izgradnja i opremanje ove kapele traje već pet godina, te naglasio da će objekat biti predat na korištenje Javnom komunalnom preduzeću „Sokolac“, čija djelatnost je i pružanje pogrebnih usluga.

Prema njegovim riječima, slijedi uređenje Ulice Sime Drljače prema Vojničkom spomen groblju, te izgradnja trotoara i drvoreda.

Na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je 968 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH.