Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da će za organizaciju 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara /MOSI/, čiji će domaćin biti ova opština od 3. do 7. jula, biti potrebno oko 2.000.000 KM.

“Svi radovi koje planiramo da uradimo u oblasti infrastrukture, izgradnje i pripreme sportskih terena koštaće nas oko 1.500.000 KM, a kulturno-zabavni program oko 60.000 KM. Najveći dio sredstava očekujemo od Vlade Republike Srpske, institucija BiH i Srpske”, naveo je Bjelica, koji je i predsjednik Organizacinog odbora ove manifestacije.

On je rekao da je dobio punu podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te najavio da će on otvoriti i biti pokrovitelj 56. MOSI.

Bjelica je istakao da ima podršku predsjednika Srpske Željke Cvijanović i Vlade Srpske, te da će se zahvaljujući toj podršci Republika Srpska i opština Sokolac pokazati u najboljem svjetlu u regionu.

On se nada se da će na ovim igrama na Sokocu učestovati 2.500 do 3.000 sportista i gostiju iz tridesetak opština iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore.

Bjelica je naveo da je u okviru prirema za 56. MOSI na sokolačkom stadionu “Bara” izvršena reparacija tartan staze i postavljena nova ograda što će koštati oko 150.000 KM, a najveći dio sredstava za taj projekat obezbijedila je Svjetska atletska organizacija, uz učešće opštine, kroz Regionalni projekat lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOad/.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana raspisan je javni poziv za izvođača radova za postavljanje rasvjete na svim sportskim terenima za šta je potrebno izdvojiti oko 90.000 KM, javni poziv za popravku i proširenje tribina, zatim za postavljanje stolica na tribinama u vrijednosti od 30.000 KM, te pozivi za obezbjeđenje smještaja ishrane učesnika igara.

On je izjavio da će uskoro na Sokocu početi radovi na izgradnji četiri teniska terena sa pratećim objektima u vrijednosti oko 500.000 KM i da će ovaj projekat u potpunost podržati Vlada Srpske.

Načelnik opštine Sokolac rekao je da će sredstvima od 300.000 KM od Direkcije za puteve Republike Srpske u susret MOSI+ju biti izgrađene i rekonstruisane postojeće saobraćajnice prema Sportskoj dvorani od ulica Cara Lazara i Milana Šarca, pored Sportske dvorane, osnovne i srednje škole do Ulice Pera Kosorića, parkinga u tom dijelu, te prilaz prema objektu “Elektrodistribucije” na Sokocu.

Bjelica je naglasio da su prije nekoliko dana počeli radovi na obnavljanju horizontalne, vertikalne i elektronske signalizacije u gradskom naselju Sokolac.

On tvrdi da Sokolac ima dovoljno sportskih terena i da će jedan od donatora u potpunosti urediti košarkaško igralište na otvorenom i renovirati podlogu igrališta za mali fudbal kod Sportske dvorane.

Zbog povećanja bezbjednosti u gradu, kako kaže Bjelica, tokom MOSI zahvaljujući MUP-u Srpske, “M:telu” i gradu Istočno Sarajevo biće inastalirano ukupno 15 profesionalnih kamera u okviru video-nadzora na svim bitnim tačkama u opštini.

On je dodao da je dio sredstava za 56. igre MOSI obezbijedila lokalna uprava, dio preko Svjetske atletske organizacije i grada Istočno Sarajevo, te da opština Sokolac očekuje podršku od “M:tela”, “Banjalučke pivare”, kladionice “Mocart” iz Beograda, “Šuma Republike Srpske”, preduzeća “Romanijaputevi”, te banaka koje imaju poslovnice na Sokocu.

Predsjednik Stalnog komiteta i Izvršnog odbora 56. igara MOSI Dejan Elez rekao je Srni da će za nabavku sportske opreme i rekvizita biti potrebno 30.000 do 40.000 KM, te da su aktivnosti u toku.

On je naglasio da ova sportska manifestacija znači mnogo za opštinu Sokolac, za promociju njenih turističkih potencijala, razvoj sporta, popularizaciju kulturnih i prirodnih dobara i nasljeđa kojima se ova lokalna zajednica, kako kaže Elez, može pohvaliti i među velikim sredinama.

Elez je istakao da će Sokolac kroz organizaciju MOSI pokazati institucionalno jedinstvo u ovoj lokalnoj zajednici.

On je dodao da će uz pripremu svih sportskih objekata u opštini biti renovirana i trim-staza Taline u blizini gradskog naselja sa potrebnim objektima.

Opština Sokolac na MOSI učestvuje od 1987. godine, a bila domaćin 48. igara 2011. godine.

Međuopštinske omladinske sportske igre /MOSI/ održavaju se u tridesetak opština na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH od 1954. godine, izuzev pauze tokom ratnih sukoba u BiH.