Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov posjetio je danas opštinu Sokolac i sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom razgovarao o dosadašnjim aktivnostima vezanim za pomoć narodu Kosova i Metohije. Arlov je iskoristio priliku da posjeti i Osnovnu školu Sokolac, čiji učenici već godinama unazad podržavaju humanitarne akcije kako bi pomogli svoje vršnjake sa Kosova.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas imao priliku da razgovaram sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom koji pruža nesebičnu podršku našim akcijama. Opština Sokolac prednjači u tome, a posebnu zahvalnost dugujem učenicima, nastavnicima i roditeljima djece Osnovne škole Sokolac, koji su u našoj akciji „Podrži me – 9. januar“ prikupili najveći iznos novčanih sredstava od svih škola u Republici Srpskoj, kazao je Arlov.

Arlov podsjeća da će sredstva prikupljena ovom akcijom biti namjenjena izgradnji Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici u koji će biti smješteno 140 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, pohvalio je rad Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, naglasivši da je to jedinstvena veza koju narod Republike Srpske ima sa sunarodnicima na Kosovu.

– Gospodin Arlov već godinama gradi most sa našim bratskim narodom na Kosovu. Više puta sam se uvjerio u njegov rad i žrtvovanje i čast mi je što smo učestvovali u sakupljanju pomoći. Rukovodstvo opštine će i narednim budžetom planirati sredstva za pomoć u izgradnji Dnevnog centra, a nastojaćemo da iduće godine ugostimo pedesetoro djece sa Kosova, koji će sedam dana provesti u Sokocu, u gostima kod svojih vršnjaka, rekao je Bjelica.

Bivša direktorica Osnovne škole Sokolac, Divna Janković, zahvalila se na posjeti, te podsjetila da su se sokolački osnovci godinama odazivali humanitarnim akcijama.

– Dok nije bilo carinskih problema, slali smo novogodišnje paketiće, a kasnije kada to nije bilo moguće prikupljali smo novčana sredstva. Ponosna sam na sve učenike, ali i na roditelje, bez čije saglasnosti i pomoći ova akcija ne bi bila ovako uspješna, naglasila je Janković.

Do 31. decembra 2019. godine aktiviran je i humanitarni broj 1412. Jednim pozivom svi građani Republike Srpske mogu donirati 1KM, za pomoć izgradnji Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici.