Poštovani sugrađani,

mislim da sam na poziciji načelnika opštine Sokolac u prethodna dva mandata najvećim dijelom ispunio obećano i planirano. Zbog poslova koje smo započeli a zahtijevaju više vremena za realizaciju planiram da se na narednim lokalnim izborima po treći put kandidujem za ovu funkciju.

Nakon revitalizacije javnih preduzeća (Vrela Bioštice, Nove toplane i Božura) osnovali smo preduzeće JKP ,,Sokolac“ koje punih osam godina bez prekida pruža usluge gradskog grijanja, odvoza smeća, uređenja grada i pogrebnih usluga.

Privatizacija nekadašnjih giganata

Uspješno je izvršena privatizacija nekadašnjih giganata na ovom prostoru – Nove Romanije, UNIS-a, KTK Knežina, Farme muznih krava, Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ušli smo u otkup imovine preduzeća koja su u stečaju – Vrela Bioštica i preduzeća Famineks.

Realizujemo projekat izgradnje, rekonstrukcije i proširenja javne rasvjete na području naše opštine. Na više lokacija izvršili smo uređenje samog gradskog jezgra, lokalnih saobraćajnica, parking prostora i platoa ispred srpskog vojničkog spomen-groblja ,,Mali Zejtinlik“. Realizovali smo projekat postavljanja optičkog kabla koji je ubrzao i poboljšao internet i fiksnu telefoniju. Postavili smo nove semafore kako bi se unaprijedila bezbjednost saobraćaja u gradu. Prošle godine smo zvanično pustili u rad sistem video-nadzora kojim je pokriveno šire gradsko jezgro.

Otvorenost opštine na prvom mjestu

Pristupili smo projektima koji su zahtijevali široku regionalnu i međunarodnu saradnju, uz otvorenost opštine prema svijetu i prema različitim organizacijama i fondacijama. Tako smo realizovali mnoge projekte sa UNDP-om, FAO-om, OEBS-om, USAID-om, IFAD-om, sa Evropskom investicionom bankom, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Svjetskom bankom, Razvojnom bankom Savjeta Evrope i drugim partnerima. Uložili smo ogromne napore da privučemo strane i domaće investitore u čemu smo najvećim dijelom i uspjeli.

Domaća kompanija Onogošt otkupila je i rekonstruisala bivšu fabriku UNIS-a, stari Autotransport i staru pekaru, gdje je izgradila dva savremena marketa, poslovnu zgradu i carinski terminal. Kompanija Nešković osiguranje otkupila je i rekonstruisala dvije benzinske pumpe, tehnički pregled, prodavnice i kafiće. Hamdo grupa je pokrenula proizvodnju drvenih eko-kuća za strano tržište, TC Zona d.o.o. Banja Luka je otkupila, rekonstruisala i oživjela farmu muznih krava u Podromaniji. Novi komerc je otkupio, rekonstruisao i uspostavio proizvodnju u objektu nekadašnjeg KTK u Knežini, dok je Servis Đurđić staru toplanu otkupio, rekonstruisao i preuredio u salon bijele tehnike i stovarište građevinskog materijala. Pokrenut je otkup i prerada bilja i ljekobilja od strane preduzeća ,,Bilje i ljekobilje“, d.o.o. Pover i d.o.o. Junior.

Većina drvoprerađivača u Sokocu okrenuti su prema razvoju, proširenju asortimana proizvoda i osiguranju izlaska na inostrano tržište. Otvorene su četiri fabrike peleta, a trenutno se izvode radovi na izgradnji još dvije fabrike peleta. Nekoliko naših privrednika investiralo je u nabavku drobilica za drobljenje drveta u sječku. Romanijaputevi a.d. Sokolac investirali su značajna sredstva u izgradnju nove asfaltne baze i opreme. Autoherc d.o.o. odgovorno vrši prevoz putnika i pruža stanične usluge. A.D. ,,Fates” Sokolac je jedino preduzeće u Sokocu koje nije otišlo ni u jedan od oblika stečaja, uspjelo je prebroditi probleme u poslovanju i opstati na tržištu.

Smanjen broj nezaposlenih

Na kraju 2012.godine na evidenciji biroa Sokolac evidentirano je 2.178 nezaposlenih lica, dok je taj broj danas 1.429.

Rekonstruisali smo i izgradili kanalizacionu mrežu i vodovod i povećali energetsku efikasnost objekata javnih ustanova na području naše opštine. U ovoj godini završićemo još dva značajna projekta, a to su projekti energetske efikasnosti na objektu Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i zgradi opštine Sokolac.

Pred nama je završetak kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcija i modernizacija vodovoda na samom izvorištu Bioštice.

Završili smo izgradnju stambene zgrade sa 17 stanova, a trenutno završavamo dvije stambene zgrade sa 64 stana za izbjegle i raseljene porodice čija je vrijednost sa infrastrukturom i potrebnom opremom oko 5 miliona KM. Sa ovim projektima obezbijedili smo raspuštanje kolektivnog centra i alternativnog smještaja na području naše opštine.

Konstantno pružamo podršku i pomoć zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Omogućili smo polaganja pripravničkog ispita za preko 300 naših pripravnika. Sve vrijeme smo isticali i nagrađivali uspješne privrednike, poljoprivrednike, učenike, studente, sportiste, sportske radnike, lica sa posebnim potrebama kao i humanitarne radnike.

Konstantna pomoć višečlanim porodicama

Kroz Udruženje ,,Majka i dijete“ redovno pomažemo višečlanim porodicama kao i mlade bračne parove koji imaju potrebu za vantjelesnom oplodnjom. Značajna sredstva izdvajamo za dodatna prava boraca i pomoć socijalno-ugroženim porodicama.

Ugostiteljstvo i hotelijerstvo su značajno unaprijeđeni sa izgradnjom novog hotela ,,Zlatni bor“. Prošireni su kapaciteti u konobama ,,Kum“ i ,,Ognjište“, ,,Viktorija“, ,,MON“, Kafe restoran ,,Lukus“, Kafe ,,Fontana“ kao i mnogih drugih ugostiteljskih objekata.

Rekonstruisana je gradska pijaca. Pružena je podrška u izgradnji planinarskog doma na Romaniji.

U završnoj fazi je izrada prostorno-planske dokumentacije područja Ravne Romanije, tako da će projekat izgradnje Etno sela ,,Sokolovgrad” biti nastavljen.

Poljoprivredna proizvodnja

Pokrenuli smo poljoprivrednu proizvodnju u dobrom smjeru. U periodu od 2012.godine do danas pet puta je povećana proizvodnja mlijeka. Uvećan je stočni fond i povećana plastenička proizvodnja. Brendirali smo Romanijski kajmak i izvršili podjelu više desetina hiljada komada prisada voća.

Civilno društvo daje širok doprinos

Uspostavili smo saradnju sa civilnim društvom koja daje širok doprinos u mnogim područjima. Uspostavom dobre saradnje sa svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj i BiH doprinijeli smo boljem i kvalitetnijem životu naših građana.

Nakon višegodišnjeg rada na prikupljanju građe izdali smo monografiju ,,Sokolac-srce Romanije“ koja je štampana u 1200 primjeraka.

Svake godine radimo na istraživanju terena gdje se nalaze nekropole sa stećcima. Pod zaštitu svjetske kulturne baštine UNESCO-a uvrštena je nekropola u Luburić polju, a nastavljaju se istraživanja pećina ,,Pod Lipom“ i Girske pećine, kao i nekropole u Bjelosavljevićima i područja Kadića brdo.

Mladi i sport

Za naše mlade redovno priređujemo bogat kulturno-zabavni program i podržavamo sportske manifestacije (MOSI, Ilindan sport fest, razne memorijalne turnire, škole sporta…).

Nakon uspješno urađenih poslova u prethodnom mandatu i energije koja je probuđena kod stanovnika Sokoca smjelo smo krajem 2019. godine najavili i predstavili ideju o Sokocu kao mjestu za odmor, pripremu vrhunskih sportista i domaćinu različitih sportskih takmičenja, kako tradicionalnih tako i ekstremnih sportova. U prilog ovome već dosta govori uređen Sportsko-rekreativni centar ,,Bara”. Izgrađeni su i osvijetljeni teniski tereni, osvijetljen je glavni stadion i potpuno rekonstruisana tartan staza, izgrađeni tereni za dvoranske sportove na otvorenom, kao i pješačke staze. Sa nadmorskom visinom od 870 metara te prijatnom klimom tokom ljeta Sokolac može i mora da razvije tu ideju sportske oaze i mjesta za porodična i korporativna okupljanja i izlete.

Na ovoj ideji se zasniva cjelukupan pogled na opštinu u narednih deset godina i to smo unijeli i u strategiju razvoja. Sve ovo je moguće uz saradnju i privatno javno partnerstvo sa domaćim ali i svim drugim zainteresovanim investitorima.

Gradska kuća kruna nove strategije opštine Sokolac

Ono što predstavlja krunu ove strategije je planirani projekat Gradske kuće Sokolac, u kojoj bi pored administracije bili smješteni biblioteka, muzej Glasinca i Romanije, galerija, koncertna sala, spomen soba i bioskop. U aprilu mjesecu ove godine otkupili smo i uknjižili na opštinu zemljište na kome se nekada nalazio hotel ,,Romanija“, gdje će se graditi Gradska kuća.

Upravo ovoj ideji u okviru strategije planiram da posvetim najviše svoje energije u narednom periodu kako bi obezbijedili neophodna sredstva za njenu realizaciju.

Politikom balansiranja i saradnje, bez grubih i oštrih riječi i djela, često suprotno našem temperamentu i planiskoj ćudi, mi smo davali primjer kako se može i treba raditi na javnim poslovima i sveopštoj koristi.

Uvjeren sam da građani prepoznaju naše napore da u Sokocu stvorimo klimu razvoja, napretka i zdravog lokalpatriotizma. Da na našoj visoravni život učinimo lakšim i boljim, a da svi naši prijatelji i gosti požele da se vrate, pa i da ostanu. Mislim da nam je zajednički cilj da svi koji dođu namjerno ili oni koji samo slučajno prolaze kroz našu opštinu vide i osjete da se kod nas gradi i radi i da su svi dobronamjerni ljudi dobrodošli da budu dio priča sa Glasinca.

Sve započete projekte, sve naše planove i ideje možemo realizovati jedino ukoliko svi zajedno vjerujemo u njih, potom tu vjeru jedni drugima jačamo i snažimo, a onda predano radimo na njihovom ostvarenju.

Siguran sam da ću zajedno sa svojim saradnicima, ojačanim novim imenima i energijom, po treći put dobiti vaše povjerenje i podršku. A tada kao i do sada, Sokolac će svakom novom izgradnjom i svakim novim uspješnim projektom poprimati obrise moderne planinske varoši, na ponos i radost svih nas.