Na Vojničkom spomen – groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu danas je obilježen Sveti apostol i jevanđelista Marko – Markovdan, praznik kada pravoslavni vjerni narod izlazi na groblje.

Tim povodom pomen poginulim borcima u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu odalo je sveštenstvo Crkvene opštine Sokolac, a vjence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac i predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko – romanijske regije Željko Lalić je ukazao na značaj obilježavanja svih datuma koji su posvećeni pomenu poginulim borcima.

– Ovo je naša obaveza, sad i ubuduće, da se uvijek sjećamo naših heroja koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj, koju i dalje moramo čuvati i braniti, kazao je Lalić i dodao kako se nada da će ubrzo proći ova situacija koja je nastala zbog virusa korona, kako bi bližnji mogli da posjete grobove i pomole se za duše svojih najmilijih.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao da se posebna pažnja posvećuje održavanju Vojničkog groblja i da ono ima veliki značaj za srpski narod.

– Vojničko spomen – groblje „Mali Zejtinlik“ u Sokocu je svetinja i pečat Republike Srpske. Odali smo počast svim poginulim borcima u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine. Obilježavamo sve godišnjice istorijskih datuma i nastojaćemo tako da činimo i u narednom periodu, istakao je načelnik Bjelica.

Članovi Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“ su takođe povodom današnjeg dana, položili vijenac na Vojničkom spomen – groblju i odali poštovanje poginulim borcima u proteklom otadžbinskom ratu.

Srpska pravoslavna Crkva obilježava Svetog apostola i jevanđelistu Marka uvijek 8. maja. Običaj je da se posjećuju i kade grobovi upokojenih, kao i da se na groblje nose svježe ofarbana jaja.