Jutros su uzeti uzorci šest lica sa područja opštine Sokolac, koja su pod zdravstvenim nadzorom, i poslati su na analizu Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Sokolac i načelnik opštine Milovan Bjelica pojasnio su, pored lica u samoizolaciji, testirane osobe koje zbog određenih zdravstvenih tegoba moraju biti upućena na liječenje.

– Uzeti su brisevi od pet lica koja su u samoizolaciji, a dvije osobe su testirane jer bez potvrđenih rezultata o neprisustvu virusa korona ne mogu biti primljene u neku zravstvenu ustanovu na liječenje koje im određuje ljekar porodične medicine. U našoj opštini situacija je i dalje stabilna. Trenutno je pod zdravstenim nadzorom šest osoba, a ova mjera do sada je izrečena za ukupno 271 lice – kazao je on.

Krsna slava Đurđevdan, koju proslavlja veliki broj vjernika, protekla je u najboljem redu.

– Policijski čas koji je trajao od 15.00 do 5.00 časova poštovan je u potpunosti. Nije bilo prijavljenih masovnih okupljanja u domaćinstvima – kazao je šef Odjeljenja Komunalne policije Sokolac Bojan Marinković.

Počelo je popuštanje mjera, tako da u Republici Srpskoj večeras policijski čas počinje u 22.00 časa i trajaće do sutra u 5.00 časova ujutru radi sprečavanja širenja virusa korona.

– Od 11. maja počinju sa radom kafići, restorani, roštiljnice, privatne stomatolpške ordinacije, fitnes-centri. Frizerski saloni u Sokocu počeli su ranije sa radom, iz razloga što nisu imali kapacitet za okupljanje većeg broja mušterija. Uzimajući u obzir da su donesene preporuke da se rad u ugostiteljskim objektima organizuje samo u baštama, opština će izaći u susret ugostiteljima u vidu zakupa javne površine. Naravno, radnici i gosti moraće voditi računa o pridržavanju svih zaštitnih mjera – kazao je Bjelica.

Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac posljednja je u nizu obrazovnih ustanova koje su obustavile rad zbog epidemije virusa korona, i to 24. marta. Nedugo zatim, Opštinski štab za vanredne situacije u dogovoru sa ukovodstvom vrtića donio je odluku o obustavi plaćanja boravka djece za mjesec april.

-Obustavljeno je plaćanje, ali bez obzira na novonastalu situaciju sve mališane čeka njihovo mjesto. Za svu djecu koja budu koristila usluge vrtića u mjesecu maju, naplaćivaće se boravak za polovinu mjeseca. U junu će se nastaviti sa ustaljenim načinom plaćanja obaveza. Prije nego što smo donijeli odluku o ponovnom radu, u saradnji sa rukovodstvom Ustanove obavljena je anketa kako bi se utvrdila zainteresovanost roditelja. Njih 44 je izrazilo želju da u maju pošalju djecu u vrtić, dok ih je 105 potvrdilo boravak za mjesec jun. Na osnovu toga, organizovaće se rad, a sve sa pridržavanjem propisanih mjera. Insitut je objavio detaljne preporuke za rad u ustanovama za predškolsko obrazovanje, prema kojima se treba organizovati rad u manjim grupama. Pošto se djeca neće vraćati u školske klupe, na usluzi vrtiću biće određene učionice koje koristi Osnovna škola „Sokolac“, a Opštinski štab je već naručio toplomjere na daljinu i dovoljne količine dezinfekcionih sredstava za vrtić – istakao je načelnik Sokoca.

Jedna od novina je da se rukavice ne moraju nositi na otvorenom, ali na snazi ostaje obavezno korištenje zaštitnih maski.